Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleet Jonas De Wachter moet 180 km fietsen op 55-11 maar pakt toch Ironman Hawaii slot
Jonas De Wachter bij de swim exit in de Ironman Texas (foto: Jonas De Wachter RR)
Nieuws

Triatleet Jonas De Wachter moet 180 km fietsen op 55-11 maar pakt toch Ironman Hawaii slot

Jonas De Wachter, triatleet bij SP&O Mechelen, heeft zich zaterdag in de Ironman Texas gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap Ironman in Hawaii in oktober met een indrukwekkende overwinning in zijn M25 age group. Door een mechnisch probleem met zijn DI2 schakelsysteem, kon Jonas niet meer schakelen. Hij moest 180 km fietsen op een 55-11 versnelling. Bovendien was het heet, vochtig en winderig in The Woodlands. Het weerhield hem er niet van om een fantastische prestatie neer te zetten. Met een sub-9 finish werd hij zesde overall bij de age groupers!

“De eerste race van het seizoen was meteen een knaller van formaat. De hitte, humiditeit en wind zouden een grote rol kunnen spelen,” vertelt Jonas. “Om 6u38 mochten we het water in, op jacht naar enkele pro’s die 13 minuten vroeger gestart waren. Het zwemmen ging vlotjes en na 49’36 kwam ik de wissel binnen. Maar dan… “Houston, we have a problem”. Mijn DI2 wou niet schakelen en na mij aan de kant te zetten om te checken, bleek de batterij helemaal dood. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik de 180 km fietsen op mijn 55-11 moest afleggen.”

60 km tegenwind aan 50 RPM

“Het was mentaal en fysiek een zware dobber, maar ik heb toch maar geprobeerd. Ik wou maanden van opoffering en investeringen niet laten voorbij gaan door een mechanisch mankement. Ik heb mezelf overtuigd om door te zetten en mijn race op te delen. De tegenwind was een hel. Ik heb de eerste 60 km aan high torque tegen een cadans van +/- 50 RPM afgelegd. Gelukkig was het nadien 35 km wind mee, waar ik tegen 55-60 km/u en een normale cadans kon “bekomen”. Nadien was het weer 35km volle tegenwind en dan gelukkig meewind terug.”

“Uiteindelijk ben ik met veel onzekerheid en vermoeide benen en onderrug aan het lopen begonnen. De eerste 14 km heb ik lekker aan mijn vooraf beoogde tempo kunnen lopen, maar nadien eisten de vermoeidheid, de hitte en de humiditeit hun tol en moest ik vertragen. Ik pakte toch de winst in mijn age group en werd zesde overall. Maar veel belangrijker, ik heb een slot voor het WK Ironman in Kona, Hawaii en daar ben ik blij om. Het was een gevecht tegen mezelf en de omstandigheden, maar de aanhouder wint,” aldus Jonas.

De Ironman Texas werd gewonnen door de verrassende Mexicaan Tomas Rodriguez en Kat Matthews. Stenn Goetstouwers werd knap 10de en Pamphiel Pareyn behaalde een mooie 17de plaats.