Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kleinere ploegen, nieuwe regels en wordt er gezwommen op het BK ploegentriatlon in Viersel?
Dolle vreugde bij de triatletes van 3MD Veldeman Wcup Dendermonde na de Belgische titel ploegentriatlon in 2023 (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Kleinere ploegen, nieuwe regels en wordt er gezwommen op het BK ploegentriatlon in Viersel?

Zondag 5 mei wordt in Viersel de jaarlijkse hoogmis van het Belgische triatlon gehouden: het BK ploegentriatlon, met meer dan 200 ploegen van maximum vijf triatleten aan de start. Dat is meteen de grootste vernieuwing bij de 2024 editie van het Belgisch kampioenschap. Waar vroeger bij de mannen maximum 7 triatleten mochten starten en minimum 5 triatleten moesten finishen, is dat aantal nu teruggebracht naar 5 starters en 3 finishers, wat bij de vrouwen al jarenlang het geval was. Maar de grote vraag die iedereen bezighoudt: wordt er zondag gezwommen in het Netekanaal?

Wij polsten naar de temperatuur van het zwemwater in het Netekanaal, maar zowel de organisatie als de officials houden de lippen stijf op elkaar. We kregen wel te horen dat het er voorlopig goed uitziet en met de temperaturen van de komende dagen, mogen we verwachten dat de temperatuur van het zwemwater tot boven de 13 graden stijgt, al zal het in alle geval fris zijn. Voor de triatleten die meedoen aan het BK Ploegen, vergeet dus zeker niet je wetsuit mee te pakken. Bij deze temperaturen zal het verplicht zwemmen in wetsuit zijn. Heb je nog geen wetsuit, dan kan je vrijdag nog snel in open water in Deinze de Belgische wetsuits van PEAKS gaan testen.

Het veranderde aantal starters en finishers per ploeg is niet de enige regel die verandert. Dit seizoen moet er opnieuw gebruik gemaakt worden van boxen in de wisselzone om je materiaal op te bergen. Dat geldt dus ook voor het BK ploegentriatlon. Wie geen box bij heeft, zal niet van start kunnen gaan. Dat maakt het organisatorisch makkelijker en het materiaal van de atleten blijft zo ook beter beschermd in de wisselzone. De finishers van het BK ploegentriatlon moeten dit jaar overigens rechtstreeks van de aankomstzone naar de wisselzone om hun materiaal op te halen. Met 220 ingeschreven ploegen wordt het immers een drukke dag in die wisselzone.

Naast een wetsuit en een box voor de wissel mag je als deelnemende triatleet ook je race-belt niet vergeten om je nummer aan te bevestigen. Ook in de T3 Series zullen er dit jaar geen tattoo’s gebruikt worden in het BK ploegentriatlon, maar rugnummers die je best aan een race-belt bevestigt.

Het BK ploegentriatlon wordt op zondag 5mei gehouden. De eerste ploeg start om 9 u. ’s ochtends.