Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck lost verwachtingen in op BK Aquabike in Viersel
Belgisch kampioen aquabike Pieter Heemeryck tussen Lennert Cappan (l) en Niels Vanhove (r) (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Pieter Heemeryck lost verwachtingen in op BK Aquabike in Viersel

Internationale triatlonprof Pieter Heemeryck is zaterdag in Viersel Belgisch kampioen aquabike geworden, een afgeleide van de triatlonsport, maar dan zonder lopen. Er moest 1.500 meter gezwommen worden en 40 km gefietst. In het zwemmen ging Pieter meteen aan kop, samen met topzwemmer Olivier Orban en de verrassende KTT’er Matthis Spruyt. Op de fiets probeerde Lennert Cappan nog even mee te gaan in het zog van Heemeryck, maar Pieter was in het tweede deel van de 40 km fietsen duidelijk de sterkste. Hij pakte met overmacht de Belgische titel aquabike.

Het is niet onze favoriete triatlondiscipline, wegens sowieso al te veel onderverdelingen en alternatieve wedstrijdformules, maar aquabike blijft aan populariteit winnen. Een triatlon met alleen zwemmen en fietsen, maar zonder lopen, trekt doorgaans wat hardrijders aan, maar ook atleten die om diverse redenen niet meer kunnen of tijdelijk niet mogen lopen. In een sterk deelnemersveld waren alle ogen gericht op Pieter Heemeryck, maar het was de zemmer Olivier Orban die voor de verrassing zorgde door in 18’48 vlak voor Heemeryck als eerste uit het water te komen.

Heemeryck ging op de fiets meteen aan de leiding, maar zag na de eerste van 4 fietsrondes LTTD-triatleet Lennert Cappan terugkomen. Tot halfweg bleef de Oilservice-triatleet nog redelijk aanklampen, maar dan maakte Heemeryck definitief het verschil. Pieter Heemeryck pakte oververdiend de Belgische titel aquabike in 1u12’34 met 34 seconden voorsprong op Lennert Cappan. Niels Vanhove, de uittredende Belgisch kampioen aquabike, pakte het brons op exact drie minuten. KTT’er Jarno Cuypers werd vierde voor Robbe Voorhof die de Belgische titel bij de beloften pakte.

Matthias Spruyt haalde het bij de junioren voor Sander Geboers, maar aangezien er geen juniorenpodium was, pakte hij brons bij de beloften. Stijn De Pauw werd kampioen bij de Masters A, de M40. Bij de M50, de Masters B, werd Danny Van Rompaey Belgisch kampioen. Geert Kerkaert pakte het goud bij de M60, de Masters C.

Marie Luyckx Belgisch kampioene in de spurt

Belgisch kampioene aquabike Marie Luyckx tussen Sarah Verjans (l) en Bernadette Goethals (r) (foto: 3athlon.be)
Belgisch kampioene aquabike Marie Luyckx tussen Sarah Verjans (l) en Bernadette Goethals (r) (foto: 3athlon.be)

Bij de vrouwen ging Marie Luyckx aan de leiding na het zwemmen, maar zij zag haar voorsprong in rook opgaan door een slechte wissel waarbij ze nauwelijks haar wetsuit uitgetrokken kreeg. Daardoor ging Sarah Verjans aan de leiding, maar in de slotronde kon Marie het gat alsnog dichten. In een langgerekte spurt pakte Marie Luyckx de Belgische titel aquabike in 1u24’52 met 1 secondje voorsprong op Sarah Verjans. Uittredend kampioene Bernadette Goethals pakte het brons in 1u27’26 voor Marlies De Nul en Kaat Van Eynde. Elke Naets werd Belgisch kampioene bij de F40, Liesbeth Leysen pakte de titel bij de F50 en Sabine De Wachter pakte het goud bij de F60. Juniore Marthe Robion was de enige die jonger was dan 23 en zij pakte de Belgische titel bij de beloften.

Alle medaillewinnaars van het BK aquabike in Viersel (foto: 3athlon.be)
Alle medaillewinnaars van het BK aquabike in Viersel (foto: 3athlon.be)

Uitslag BK aquabike Viersel 2024