Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Leonie Periault wint verrassend WTCS triatlon Yokohama na snel loopnummer
Leonie Periault wint WTCS Yokohama triatlon (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Leonie Periault wint verrassend WTCS triatlon Yokohama na snel loopnummer

De Franse triatlete Leonie Periault heeft voor dé verrassing gezorgd in de WTCS triatlon van Yokohama, de eerste triatlon van het olympisch jaar van de World Triathlon Championship Series nadat Abu Dhabi last minute geannuleerd werd. Periault liep naar haar allereerste WTCS-overwinning. Ze pakte in de Japanse kwarttriatlon uit met een verrassend sterk loopnummer en zette Taylor Knibb op 36 seconden. Claire Michel was de beste Belgische op de 24ste plaats.

Maya Kingma kwam als snelste uit het water na 1.500 meter zwemmen. Jolien Vermeylen volgde op 10 seconden als 16de en ging mee in een kopgroep van 19 triatletes. Toen na drie van de negen fietsrondes Flora Duffy met 4 andere meisjes in de aanval trok, verloor Vermeylen de aansluiting met de kopgroep. Ze kwam terecht in een achtervolgend vijftal maar zou in het lopen nog veel plaatsen verliezen en pas 39ste worden op 5’38 van Periault.

In de tweede wissel was de kopgroep nog maar met 14, nadat onder andere Maya Kingma met mechanische pech weggevallen was. Leonie Periault zette zich meteen aan kop en zou die positie niet meer afstaan, ondanks een jagende Taylor Knibb, Emma Lombardi en Kirsten Kasper achter zich aan. Sterker nog, de Francaise, 25ste en pas derde Franse atlete op de olympische ranking, liep meer dan een halve minuut uit en meldt zich zo ook nadrukkelijk als medaillekandidate voor de Olympische Spelen in eigen Parijs.

Leonie Periault won de WTCS triatlon van Yokohama in 1u52’28. Long distance wereldtopper Taylor Knibb miste haar terugkeer naar de korte afstand niet en werd knap tweede, weliswaar op 36 seconden. Vier seconden later pakte Emma Lombardi de derde plaats voor de Amerikaanse triatletes Taylor Spivey en Kirsten Kasper. Claire Michel liep met een sterk loppnummer nog naar de 24ste plaats in 1u56’22 op 3’54 van Periault.

Uitslag WTCS triatlon Yokohama vrouwen 2024