Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nicolas Mann wint spannende 70.3 Ironman Mallorca, topfavorieten Iden en Keulen halen finish niet
Nicolas Mann wint de 70.3 Ironman Mallorca (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Nicolas Mann wint spannende 70.3 Ironman Mallorca, topfavorieten Iden en Keulen halen finish niet

De 70.3 Ironman Mallorca, de vierde wedstrijd in de nieuwe Ironman Pro Series, is uitgedraaid op een bijzonder spannende strijd met drie triatleten, met de Duitse triatleet Nicolas Mann die het uiteindelijk haalde in een langgerekte spurt tegen Jan Stratmann en Gregory Barnaby. Christophe De Keyser streed lang mee voor de zesde plaats maar zakte in de tweede helft van de halve marathon nog terug. Topfavorieten Gustav Iden en Youri Keulen verdwenen vroegtijdig uit de wedstrijd, Keulen stapte uit vlak nadat hij een drafting penalty had gekregen. Bij de vrouwen ging Emma Pallant op en over leidsters Laura Philipp in het lopen.

Iden en Keulen, na penalty, geven op

De 70.3 Ironman Mallorca zou de grote terugkeer naar de lange afstand moeten worden voor ex-Ironman wereldkampioen Gustav Iden, maar de Noor had geen topdag en verloor veel tijd op de fiets. Nog voor halfweg verdween hij uit de wedstrijd. Youri Keulen, de leider in de T100 Triathlon World Tour, was de volgende topfavoriet die de strijd vroegtijdig staakte. De Nederlander kreeg een penalty voor stayeren en gaf iets later op.

Ondertussen ging de Franse triatleet Mathis Margirier stevig aan de leiding. Hij had een minuut voorsprong op een achtervolgend drietal met Stratmann, Mann en Barnaby. Christophe De Keyser volgde als eerste Belg in een groepje die streden om de zesde plaats. Hij wisselde op 4’38 van Margirier. Jonathan Wayaffe, die pas nog zwaar tegen de vlakte ging toen hij zichzelf met fiets en al in de vangrail katapulteerde in de 70.3 Ironman Valencia, wisselde als 16de op 7’23.

Drie Belgische triatleten in top-20

In de halve marathon bleef Margirier lang aan de leiding. Hij liep zelfs verder uit op de drie achtervolgers, maar de laatste drie kilometer waren er te veel aan. Met 4 triatleten vlak bij elkaar kregen we een superspannende finale. Nicolas Mann bleek de sterkste. De jonge Duitser won vorig jaar de 70.3 Ironman Marbella en pakte in Alcudia-Mallorca zijn tweede 70.3 overwinning in 3u39’11 met slechts 8 seconden voorsprong op zijn landgenoot Jan Stratmann en 23 seconden op de Italiaan Gregory Barnaby. Margirier werd nog vierde op 2’06.

Jonathan Wayaffe werd uiteindelijk nog de beste Belg met een 12de plaats aan de finish in 3u57’16 op 7’57 van Mann. Christophe De Keyser finishte als 14de op 10’50 en Nick Thijs werd 18de in 4u06’30.

Emma Pallant op en over Laura Philipp

Bij de vrouwen zag het er lange tijd naar uit dat de Duitse topfavoriete Laura Philipp voor de zege zou gaan. Ze kwam met 2’21 voorsprong van de fiets, maar een alweer sterk lopende Emma Pallant liep het gat in de laatste 5 km dicht en ging in de slotfase met klein verschil alleen aan de leiding. Emma Pallant-Browne won de 70.3 Ironman Mallorca in 4u14’21 met 14 seconden voorsprong op Laura Philipp. De Deense Sif Bendix Madsen kwam als derde van de fiets maar zag in de slotfase van het lopen nog Sara Svensk en Bianca Bogen voorbij komen.