Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Niek Heldoorn wint 70.3 Ironman Kraichgau met snelle halve marathon, Bart Aernouts knap vijfde
Bart Aernouts werd eerder dit seizoen al 5de in de Ironman Zuid-Afrika (foto: Ironman)
Nieuws

Niek Heldoorn wint 70.3 Ironman Kraichgau met snelle halve marathon, Bart Aernouts knap vijfde

De Nederlandse triatleet Niek Heldoorn heeft zondag de 70.3 Ironman Kraichgau gewonnen na een snelle halve marathon van 1u11. Hij hield snelle lopers zoals olympisch triatleet Justus Nieschlag, Jonas Hoffmann, ex-wereldkampioen duatlon Nathan Guerbeur en onze landgenoot Bart Aernouts achter zich. Aernouts deed een goeie wedstrijd en rukte op naar een mooie vijfde plaats. Met Sander Heemeryck en Niels Vanhove finishten nog twee Belgische triatleten in de top-16.

Heldoorn vroegere poulain van Marc Herremans

Niek Heldoorn is één van de poulains van Marc Herremans en maakte een paar jaar deel uit van het 185-triatlonteam in Wuustwezel. De laatste twee jaar is de jonge Heldoorn helemaal doorgebroken op de lange afstand. Hij is voorlopig de enige Nederlandse pro-triatleet die zich al kwalificeerde voor het WK Ironman in Hawaii eind oktober. In de voorbereiding op Hawaii pakte hij zondag een mooie overwinning mee in de sterkbezette 70.3 Ironman van Kraichgau.

Belgisch treintje in het zwemmen

In de 1.900 meter zwemmen ging olympier Justus Nieschlag aan de leiding, maar de verschillen waren klein. Niek Heldoorn volgde op 58 seconden. Sander Heemeryck, Niels Vanhove en Toon Mariën vormden een Belgisch treintje. Zij kwamen samen uit het water rond de 17de plaats op 2’48 van Nieschlag. Een minuutje latyer kwam Bart Aernouts de wisselzone binnen als 24ste. Bruno Slegers verloor daar al 5’28.

Duatlon wereldkampioen fietst sterk

In de 90 km fietsen kregen we een kopgroep van zes, onder leiding van Nathan Guerbeur, in 2021 wereldkampioen duatlon. De Franse triatleet gooide in de tweede helft van het fietsen de tegenstand overboord en kwam solo in T2 binnen met 1’06 op de Brit Joshua Lewis en 1’35 op Heldoorn. Bart Aernouts volgde daar als 10de op 4’28. Sander Heemeryck en Niels Vanhove wisselden als 18de en 20ste.

Drie Belgen in top-16

Niek Heldoorn ging al snel aan de leiding in de halve marathon en stond de koppositie niet meer af. De jonge Nederlander won de 70.3 Ironman Kraichgau in 3u50’13 en kwalificeerde zich na Hawaii nu ook voor het WK 70.3 Ironman in december in Taupo. Justus Nieschlag werd tweede op 58 seconden. Zijn landgenoot Jonas Hoffmann pakte de derde plaats op 2’32 voor Nathan Guerbeur. Bart Aernouts liep nog naar een mooie vijfde plaats op 4’50 van Heldoorn. Sander Heemeryck werd 14de, Niels Vanhove 16de en Toon Mariën 26ste. Dirk Baelus, van hoogtecenter Taeru en bio-nutrition Innerme, won zijn M45 age group. Ook Julien Déom pakte de age group zege bij de M40.

Laura Philipp wint tegen olympische triatlete

Bij de vrouwen was de Duitse topfavoriete Laura Philipp duidelijk de sterkste. Ze won in 4u13’12 voor een specialiste van de korte afstand. De Britse Jessica Learmonth werd tweede in nog maar haar tweede 70.3 Ironman. In 2022 haalde ze al eens brons in Lanzarote op de 70.3 Ironman. Nu finishte ze knap tweede op 6’16 van Philipp. De Duitse Laura Jansen werd derde op 10’32 en de Nederlandse Diede Diederiks pakte de vierde plaats op 13’26.