Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel 12de na penalty in WTCS Cagliari triatlon, spannend duel olympische favorieten Yee en Wilde
Marten Van Riel helemaal links bij de zwemstart in de WTCS Cagliari triatlon (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Marten Van Riel 12de na penalty in WTCS Cagliari triatlon, spannend duel olympische favorieten Yee en Wilde

De Belgische triatleet Marten Van Riel is ondanks een penalty mooi 12de geworden in de WTCS triatlon van Cagliari op Sardinie, nadat hij eerder ook al knap zesde werd in de WTCS van Yokohama twee weken geleden. De World Triathlon Championship Series race van Cagliari was het laatste kwalificatiemoment voor Parijs 2024. Marten was al voor 95% zeker van kwalificatie en mag zich nu helemaal opmaken voor zijn derde Olympische Spelen op rij. De Brit Alex Yee klopte Kiwi Hayden Wilde in een rechtstreeks duel van wat straks dé grote topfavorieten zijn voor olympisch goud in Parijs.

Van Riel als laatste het water in na slipper

Voor Marten Van Riel begon de laatste kwalificatiewedstrijd voor Parijs met een slipper. Hij struikelde op het strand en dook als één van de laatste triatleten de zee in. In het woelige water wist hij gelukkig nog wel op te rukken naar een 19de plaats op 14 seconden van de Spaanse triatleet Alberto Gonzalez. Marten sloot zonder problemen aan in een ruime kopgroep van 24 triatleten met daarbij ook andere favorieten als Kristian Blummenfelt, Hayden Wilde, Leo Bergere, Pierre Le Corre, Alex Yee, Vincent Luis en Morgan Pearson.

Penalty voor Marten Van Riel

Hayden Wilde mag dan één van de snelste lopers zijn, hij zorgde er wel mee voor dat tijdens de 40 km fietsen de kopgroep uit elkaar spatte. Het kostte zelfs Kristian Blummenfelt de aansluiting, al was niet duidelijk wat er precies aan de hand was met de regerende olympische kampioen. Na de aanval van Wilde bleven ze vooraan met 18 over, met Marten Van Riel die een penalty nog zou moeten uitzitten omdat hij net als Claire Michel bij de vrouwen iets naast de materiaalbox in de wisselzone had gegooid.

Rechtstreeks duel tussen Yee en Wilde

In de 10 km lopen bleef Marten lang meestrijden met een grote groep die streden om plaats 4, maar voor de overwinning ging het duidelijk tussen Hayden Wilde en Alex Yee. De Kiwi en de Brit zetten de rest van het veld op een stevige achterstand. Marten Van Riel zat zijn penalty uit in de tweede ronde maar probeerde nadien nog in de top-10 terug te keren. Het werd uiteindelijk een 12de plaats op 1’53 van Alex Yee. De Brit won het ultieme duel met Hayden Wilde met een sterke spurt in de laatste 500 meter.

De Hongaar Csongor Lehmann werd verrassend derde, zijn eerste WTCS podium eerst. Yee en Wilde lieten overigens zien dat als het wedstrijdscenario hetzelfde is in Parijs, er niemand anders moet dromen over goud en zilver, maar dat het vooral een strijd wordt om het brons.

Kristian Blummenfelt niet in top-30

Kristian Blummenfelt liep uiteindelijk nog naar de 31ste plaats wat hem nog wat extra olympische punten oplevert zodat hij in Parijs nog een redelijke startpositie kan innemen. Zijn landgenoot Vetle Thorn verraste overigens met een knappe vierde plaats voor Ricardo Batista.

Voorlopige uitslag WTCS triatlon Cagliari 2024 mannen