Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marie Luyckx en Siebe De Winter winnen vernieuwde kwarttriatlon Eeklo
Winnaar Siebe De Winter tussen Alexis Krug en Tom Mets op het podium van de triatlon van Eeklo (foto: MTV)
Nieuws

Marie Luyckx en Siebe De Winter winnen vernieuwde kwarttriatlon Eeklo

Marie Luyckx en Siebe De Winter speelden de hoofdrol in de vernieuwde kwarttriatlon van Eeklo, met een nieuw organisatiecommittee en een vernieuwd parcours voor deze 15e editie van de MTV Triatlon in Eeklo. De vele supporters en twee heel mooie winnaars in een sterk bezet deelnemersveld zorgden voor een geslaagde kristallen verjaardag van de triatlon in het Meetjesland.

De heren mochten als eerste te water aan de jachthaven van het Kanaal van Eeklo. Duizend meter moesten de triatleten afleggen in het smalle kanaal. Kempenaar Alexis Krug, al enkele jaren een vaste waarde in die andere Meetjeslandse triatlon club SMO-Scott, kwam als eerste uit het water. In zijn zog volgde de jonge Bruggeling Ward Denolf. Man in form Tom Mets en Simon Coorevits volgden op 25 seconden. De rest van het veld volgde op een minuut van de leider. Remco Verbelen leidde de troepen voor onder andere Siebe De Winter, Emiel Van Haverbeke, Pieter Luyckx en Tim Van Hamme.

De 40 km fietsen beloofde zwaar te worden. Ondanks het vlakke parcours is er in het Meetjesland altijd de eeuwige tegenstander wind om rekening mee te houden. Alexis Krug besloot hier alleen tegen in te beuken. Krug staat in de T3-series al jarenlang bekend om zijn sterke fietsbenen. Hij stond dan ook helemaal klaar om zijn uitgebouwde voorsprong te verdedigen. Tom Mets liet Simon Coorevits achter en kreeg compagnie vanuit het eigen LTTD-kamp. Siebe De Winter liet zijn medezwemmers achter en kwam alleen aansluiting maken bij Tom Mets. Het LTTD-duo kreeg in de tweede van drie rondes een gouden cadeau. Parawielrenner Louis Clincke vergezelde hen in de komende twee rondes. Clincke deed mee in trio. Hij is in volle voorbereiding op zijn eerste Paralympische Spelen in Parijs en toonde in Eeklo zijn reeds goede form.

Onder het bewind van Louis Clincke konden Mets en De Winter in de slotronde de aansluiting bij vluchter Alexis Krug maken. Met z’n drieën reden ze de tweede wisselzone in. De afsluitende 10 km zou beslissend worden. Anderhalve minuut na de leiders wist Simon Coorevits, net zoals in Kortrijk, sterk binnen te komen na het fietsen. Nog een halve minuut verder volgde Pieter Luyckx na een solo-fietsproef.

De openingskilometer was sterk wind tegen langs het water. Spek naar de bek van sterke loper Siebe De Winter. De Antwerpenaar van het Leie Triatlon Team Deinze sloeg meteen een gaatje van een 100-tal meter op zijn medevluchters. Snelste zwemmer Alexis Krug zette de achtervolging in met Tom Mets in zijn voeten. Achter hen ging Pieter Luyckx al snel op en over de jonge Simon Coorevits. Het podium was echter gaan vliegen voor de Bornemnaar.
Lange tijd bleven Krug en Mets de leider in het vizier houden. In de laatste ronde beseften ze echter dat de vogel gaan vliegen was. Ze liepen verder voor de tweede plaats.

Na enkele mooie ereplaatsen in onder andere Veurne en Kortrijk en een overwinning in de sprinttriatlon van Tielt eerder dit seizoen, mocht de immer lachende Siebe De Winter voor het eerst de handen in de lucht steken in Eeklo. De fantastische atleet uit het Oil Service-kamp pakte de overwinning in een scherpe 1u49’17. De Winter kon uiteindelijk nog een minuut weglopen bij zijn medevluchters. Alexis Krug sprak in de laatste kilometers zijn snelle T3-benen nog eens aan en legde zo zijn duim op een tweede plaats. Tom Mets mocht 6 seconden later als derde mee het podium op. Pieter Luyckx, bij ons beter bekend als AeroPieter, beet in de chocolade en werd vierde. De sterke 3PT-Staalbouw Coppens atleet is in volle voorbereiding op zijn Ironman-debuut in Kopenhagen op 18 augustus. Een oprukkende Francis Vergalle liep in de slotkilometer voorbij Niels Vandenbroele. Vergalle dus op vijf en Vandenbroele op zes. Remco Verbelen werd zevende voor Simon Coorevits.

Marie Luyckx pakt vierde zege van seizoen

Winnares Marie Luyckx tussen Lore Vanclooster en Amber Lecompte op het podium van de triatlon van Eeklo (foto: MTV)
Winnares Marie Luyckx tussen Lore Vanclooster en Amber Lacompte op het podium van de triatlon van Eeklo (foto: MTV)

Bij de dames gingen Linde Herreman en Marie Luyckx er vandoor in de 1/000 meter zwemmen. Voor onze sterke dames was het jammer genoeg wat slalommen tussen de mannen uit de achterhoede. Met een minuutje voorsprong op de eerste achtervolgers kwamen ze met z’n tweeën samen uit het water aan de jachthaven in Eeklo. De achtervolgers waren een sterk trio bestaande uit Lore Vanclooster, Bernadette Goethals en Liana Docquir.

Het vlakke Eeklo werd ondertussen omgetoverd tot een col uit de Tour de France. De supporters stonden rijen dik. Op de brede steenweg werden de triatleten op één rijstrook geduwd door het aanwezige publiek. Onder luide aanmoedigingen stoomde uberfietser Marie Luyckx weg bij de tegenstand. Op het einde moest ze nog stevig uit de hoek komen, want ze zat met een leegloper vooraan. Bij het binnenrijden van de tweede wisselzone bedroeg de voorsprong 3’34” op eerste achtervolgster Lore Vanclooster. Bernadette Goethals volgde 24 seconden verder. Goethals zou door maagklachten in het lopen echter uitstappen.

Het lopen werd een ware triomftocht voor Marie Luyckx. Al kon ze er in de laatste ronde pas echt van genieten. De atlete uit het Aalsters kamp van 3PT-Staalbouw Coppens rijgt zo de ene overwinning aan de andere. Want na het BK Aquabike en de triatlons in Meer en Kortrijk mag Luyckx nu ook Eeklo bij op haar palmares schrijven. Lore Vanclooster liep uiteindelijk even snel als de winnares. Na haar overwinning vorige week in Brugge en weer een hele mooie podiumplaats is Vanclooster aan een fantastisch afscheidsjaar bezig. Wielrenster Amber Lacompte noteerde de snelste looptijd. Ze ging in de slotkilometer nog voorbij Herreman, die tevreden moest zijn met een vierde plaats.

Uitslag kwarttriatlon Eeklo