Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bart Aernouts scoort dan toch in Zuid-Afrika
Multisports

Bart Aernouts scoort dan toch in Zuid-Afrika

bart xterra

Bart Aernouts in actie op de mountainbike (foto: Cherie Vale, Uplace BMC)

Het leek er aanvankelijk op dat zijn trip naar Zuid-Afrika voor niets geweest was nadat Bart Aernouts door ziekte forfait moest geven voor de plaatselijke 70.3 Ironman. Maar de Uplace BMC triatleet besloot nog even in Zuid-Afrika op stage te blijven en deel te nemen aan de XTERRA race van dit weekend. En dat legde hem geen windeieren.

 

Bart eindigde er knap als vijfde. De Zuid-Afrikaan Dan Hugo won de off-road triatlon (1,5 kilometer zwemmen, 28 kilometer mountainbiken en 11 kilometer lopen). Zijn landgenoten Stuart Marais en 7-voudig wereldkampioen Conrad Stoltz vervolledigden het podium. Flora Duffy (Bermuda) was de snelste vrouw. Carina Wasle (Oostenrijk) en Carla Van Huyssteen (Zuid-Afrika) pakten de tweede en derde plaats.

Het was de eerste Xterra voor Bart Aernouts. Omdat hij in 2013 sterk achtste eindigde in de Ironman Hawaï, wordt kwalificatie voor het WK van 2014 meteen eenvoudiger. Bart kan zijn seizoen rustig opbouwen, waardoor de Xterra kon ingepast worden in zijn stage in Zuid-Afrika. Het werd een geslaagd experiment: “Ik ben tevreden met mijn vijfde plaats, zeker gezien het sterke deelnemersveld hier vandaag. Xterra is heel specifiek; om mee te strijden voor de prijzen moet je veel meer met de mountainbike kunnen trainen dan ik kan doen. Zo heb ik veel tijd verloren in de afdalingen.

Xterra is bovendien heel technisch in de keuze van bijvoorbeeld fiets en banden. Het lopen is ook helemaal anders. Je loopt geen meter vlak of op asfalt. Maar ik heb me geamuseerd. Ik was aangenaam verrast door de goeie organisatie. Omdat mijn deelname aan de halve Ironman van Zuid-Afrika in januari in het water is gevallen wegens ziekte, was het een goeie gelegenheid om mijn conditie te testen na een maand trainen in Zuid-Afrika. Deze week keer ik terug naar België om me dan voor te bereiden op de Abu Dhabi Triathlon op de korte afstand,” aldus Bart.

Barts Uplace-BMC teamgenote Liz Blatchford kwam zondag (afgelopen nacht onze tijd) eveneens in actie. Zij won de Husky Long Course Triathlon in Huskisson (NSW, Australië) en zorgde zo voor de eerste overwinning van het jaar voor het Uplace-BMC Pro Triathlon Team. Liz werkte de 2 kilometer zwemmen, 80 kilometer fietsen en 20 kilometer lopen af in 04:07:19. Lisa Marangon (04:08:51) en Carrie Lester (04:12:28) eindigden tweede en derde.

De top-drie bij de mannen was eveneens een Australische aangelegenheid. Pete Jacobs pakte de zege met een tijd van 03:34:58. Tim Reed (03:36:24) en Sam Appleton (03:39:26) vervolledigden de top-drie.

Uplace-BMC team manager Bob De Wolf reageert tevreden: “We zijn het jaar begonnen met de ambitie om te winnen. We hebben in onze eerste drie wedstijden nu al een zege, een tweede en een derde plaats behaald. Het seizoen moet nog op kruissnelheid komen, maar ik zie nu al Uplace-BMC atleten die één voor één scherp en gretig zijn. Ik kijk met vertrouwen uit naar de grote voorjaarswedstrijden.”