Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Vervang je vlees of vis…
Nieuws

Vervang je vlees of vis…

Tofu gerecht

De 3athlon 40 Dagen Zonder Vlees zijn goed van start gegaan dankzij redacteur Glenn Valentin, zoals je hier kon lezen. Bedoeling is om bewust je vleesconsumptie te verminderen. Het is echter als sporter belangrijk om volwaardig je vlees of vis te vervangen. Ze gewoon schrappen is namelijk de ideale weg naar voedingstekorten. En dus geven we bij deze graag meer uitleg rond vleesvervangers.

Aangezien sporters gedurende hun activiteit spieren gebruiken en deze dus ook gaan afbreken, is het aangewezen om na elke sportactiviteit een eiwitbron te consumeren.

Vegetariërs eten geen dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten over het algemeen minder essentiële aminozuren binnen één voedingsmiddel dan dierlijke eiwitrijke voedingsmiddelen. Essentiële aminozuren zijn eiwitdeeltjes die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en we dus moeten opnemen via de voeding. Wanneer dierlijke voedingsmiddelen geschrapt worden, moet de juiste verhouding van verschillende levensmiddelen in acht gehouden worden. Peulvruchten en granen vullen elkaar bijvoorbeeld heel goed aan.

 Complementaire lactovegetarische combinaties

Vegetariërs moeten dus voornamelijk plantaardige producten met een hoog eiwitgehalte (bonen, linzen, peulen, noten, zaden, granen en vervangproducten) gebruiken. Dit alles ook in de juiste combinatie. Zij kunnen ook dierlijke eiwitten vervangen door vleesvervangers. Bij voorkeur wordt gekozen voor ongepaneerde vleesvervangers. Deze krijgen de voorkeur omdat gepaneerde producten veel vet gaan absorberen tijdens de bereiding waardoor het product vetrijk wordt. Quorn is een schimmel die op zichzelf onvolwaardig is als vleesvervanger, maar het wel wordt door verrijking met ei- eiwit.

Tabel vleesvervangers

Smakelijk!

Louise, sportdiëtiste bij PULSO.