Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Let op je voeding tijdens blessures
Nutrition

Let op je voeding tijdens blessures

vis-eten

De trainingsintensiteit gaat omhoog en het risico op blessures bestaat altijd. We wensen het niemand toe maar het is niet onoverkomelijk! Wat met de voeding tijdens een blessure, kan je zomaar alle principes over boord gooien want ‘het heeft toch geen zin’? Het is misschien interessant in functie van de blessure-ontwikkeling en jouw comeback om toch wat aandacht aan je voeding te besteden.  Hierbij zijn er drie belangrijke componenten.

Energie: het spreekt voor zich: door blessures train je minder en verbrand je dus minder calorieën. De grote porties pasta zullen dus helaas moeten verminderd worden. Vaak zien we wel dat dit niet altijd een grote opgave is, gezien het hongergevoel minder gestimuleerd wordt door de mindere activiteiten.

Eiwitten: We zien het vaak, een normaal been en een fijn beentje ten gevolge van inactiviteit. Spieren gaan snel verloren. Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten, eiwitten zijn opgebouwd uit een aaneenschakeling van aminozuren. Bepaalde aminozuren zijn van groter belang voor het spierbehoud dan andere. Zo zijn er de BCAA’s. Dit zijn 3 soorten aminozuren, waaronder ook leucine die een groot gunstig effect heeft op de recuperatie. Deze 3 zijn belangrijk voor de spieraanmaak en behoud ervan. Het kan dus interessant zijn deze in een supplement te nemen. Daarnaast kan een verhoogde eiwitintake ook gunstig zijn. Een extra glas melk of yoghurt zullen er dus zeker goed aan doen.  (referentie: Wall, Morton & Van Loon, european journal of sport science 2014)

Omega 3, vitamine C en creatine: Omega-3-vetzuren (visvetzuren) spelen ook een belangrijke rol in het herstelproces, deze hebben een ontstekingsremmende werking. Daarnaast is vitamine C betrokken bij de aanmaak van bindweefsel. Eet dus voldoende vis (twee maal per week, waarvan één keer vette vis), groente en fruit. Bovendien kan creatinesuppletie bijdragen aan spiermassabehoud en om tijdens de revalidatie weer spiermassa op te bouwen. (refentie: Smith GI et al. American journal of clinical nutrition)

Het is dus zeker aangewezen om aandacht te blijven besteden aan je voeding tijdens blessures, ook al is dit niet gemakkelijk gezien de moeilijke periode!