Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alle Belgen op WK Xterra Maui
Multisports

Alle Belgen op WK Xterra Maui

Geert Lauryssen Maui

Met drie podiumplaatsen en maar liefst 7 atleten in de top-10 heeft de 14-koppige Belgische delegatie het uitstekend gedaan op het WK Xterra in Maui. Wij presenteren u hierbij alle resultaten van onze landgenoten en een paar eerste reacties uit het Belgische kamp in Kapalua na een zware wedstrijd in tropische omstandigheden en op een pittig parcours op de trails in het uiterste noorden van het eiland.

De opvallendste prestatie, na de schitterende 7de plaats van prof Yeray Luxem, was de comeback van Geert Lauryssen. Die rekende af met twee jaar blessureleed met een 6de plaats in het age group veld, maar hij was verre van tevreden. “Ik ben zwaar teleurgesteld,” vertelt Geert. “Tot 3 km voor de finish lag ik nog op kop in mijn age group. Toen ben ik voorbij gelopen, waardoor ik tweede werd in mijn leeftijdscategorie en 6de age grouper algemeen, zelfs 27ste met de profs erbij geteld. Maar dit is niet waarvoor ik naar hier gekomen was. Ik ben al een paar uur vooral kwaad op mezelf,” aldus Geert, wiens topsportmentaliteit hem siert. Zijn post op facebook lokte ondertussen heel wat reacties uit, onder andere van Timothy Van Houtem en Kris Coddens. Die stak Geert een hart onder de riem: “Het is moeilijk om hier vanaf de eerste keer meteen te scoren. De volgende keer zal het er wel knal op zijn,” aldus Kris (die we hopelijk volgend jaar weer terugzien in Maui).

Mathieu Louis was de tweede Belg bij de age groupers en pakte brons in dezelfde leeftijdscategorie als Geert. Hij stond te blinken met zijn medaille:

Mathieu Louis Xterra

Florian Badoux: “Wat een ellende…”

En in tegenstelling tot wat we zondagavond schreven, kwam er in de opgekuiste eindresultaten nog een Belgische medaille bij. Nicolas Corentin schoof een plaats op bij de M25 en pakte het brons. In dezelfde categorie werd Florian Badoux uiteindelijk 5de. “Met dit parcours hier in Maui, was ik niet echt zeker van mijn stuk, zeker na de laatste trainingen. Ik had schrik van de temperatuur en vreesde mijn benen op te blazen in het fietsen,” vertelt Florian. “Maar aan de finishlijn was ik maar wat blij dat ik dit overleefd heb. Ik lag bij de start op de eerste rij en het was een enorm gevecht tot aan de eerste boei. Ik verloor er zelfs mijn kalmte bij, maar nadien ben ik in mijn ritme geraakt en heb ik uiteindelijk niet slecht gezwommen. Ik begon redelijk fris aan het mountainbiken. En kwam vervolgens blijkbaar veel zwemmers tegenn. Ik heb namelijk een hoop volk ingehaald bij het fietsen. Coco (Nicolas Corentin – redactie) komt me voorbij en ik moet voor het eerst terugschakelen. Na een tweede keer zie ik hem al niet meer rijden.

Florian Badoux Maui

Ik doe het voorzichtig aan op een afdaling en daar komt Thomas Kerner (age group wereldkampioen in 2014 – redactoe) in mijn wiel. We doen het technische gedeelte zij aan zij tot ik plots tegen de grond ga. Ik  vertrek opnieuw en rijd lek. Ik blijf kalm, steek een bommetje en kan opnieuw verder fietsen. Daarna volgt nog de trail. Wat een ellende… Ik heb nog nooit gewandeld, maar de eerste 5 km zijn hel. Ik wandel, ik loop, ik wandel, ik loop… het blijft maar omhoog gaan. Dan volgt eindelijk de afdaling en er is nog een klein beetje over in de beentjes. Na 54′ lopen doe ik het niet slecht en komt de finish in zicht. De Belgische supporters staan klaar en overhandigen me de Belgische vlag en dan kan ik genieten,” aldus Florian.

5de en 9de bij de dames

Manon Liegois

Bij de dames waren er slechts twee Belgische deelneemsters maar die doken allebei wel in de top-10 op. Manon Liegeois trok drie weken geleden al naar Kailua Kona om er de Ironman van dichtbij mee te maken en besloot haar Hawaii-trip met een vijfde plaats bij de F20. Mandy Dammekens werd 9de bij de F30.

Hieronder de resultaten van al onze landgenoten:

 

PlaatsNaamTijdAG plAG type
7Yeray Luxem2:44:467PRO
32Jim Thijs3:16:2026PRO
6Geert Lauryssen2:57:472M30
11Mathieu Louis3:00:223M30
21Nicolas Corentin3:04:063M25
35Florian Badoux3:07:485M25
141Denis Detinne3:28:0626M35
182Pascal Mercier3:35:0124M45
220Neil de ste Croix3:40:4014M50
287Ben Meulders3:49:3637M30
304Serge Messens3:51:5115M55
337Mandy Dammekens3:57:449F30
479Manon Liegois4:22:065F20
486Laurie Orchard4:23:0020F40