Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Deckers voor de vijfde keer in Nice
Nieuws

Deckers voor de vijfde keer in Nice

Tine Deckers Nice 2016 run

De Belgische triatleten en de Ironman van Nice… het blijft een geslaagde combinatie. Ook dit jaar speelden onze landgenoten een hoofdrol in de Franse volledige triatlon. Frederik Van Lierde liet zien waartoe een mens met nauwelijks vijf weken revalidatie in staat is en Tine Deckers zette met een vijfde overwinning een fantastisch resultaat neer.

Ze won de wedstrijd ook in 2009, 2010, 2012 en 2014. Dit jaar maakte de Leuvense triatlete er een echte tour de force van met de snelste fietstijd ooit (05:05:03) en een sterke eindtijd (09:22:04). Emma Bilham (Zwitserland; 09:28:55) en ex-wereldkampioene Leanda Cave (VK; 09:45:06) vervolledigden het podium. Nauwelijks halverwege het seizoen heeft Tine al een indrukwekkende zegereeks neergezet. Ze won eerder dit jaar ook al de Ironman 70.3 Puerto Rico en de Ironman 70.3 Pays d’Aix.

Tine is niet de snelste zwemster en met de aanwezigheid van Cave hoopte ze haar achterstand in het water te beperken tot 10 minuten of beter.  Het werd veel beter: een vijfde zwemtijd, 5:30 na Cave. Op de fiets ging Tine er meteen als een speer vandoor. Na 37 kilometer had ze de leiding overgenomen en was ze definitief alleen weg. Na de volledige 180 kilometer fietsen had ze een voorsprong van 12 minuten op Bilham en bijna 23 minuten op Cave. De volgende opdracht: een sterke, verstandige marathon. Die kwam er. Ze overwon een fysiek dipje halverwege de marathon om vervolgens gecontroleerd te finishen.

Tine was vanzelfsprekend dolgelukkig met haar vijfde zege in Nice. “Nice winnen blijft speciaal. Hier is het voor mij begonnen. En nu heb ik mijn ‘manita’, mijn vijfde titel. Mijn overwinningen in Puerto Rico en Pays d’Aix gaven me zelfvertrouwen maar ook de drive om op de volledige afstand te bevestigen. Ik wil steeds beter doen,” vertelde ze. “Het begon nochtans slecht vandaag. Ik kreeg een slag in mijn gezicht waardoor er water in mijn brilletje liep. Tegen dat ik terug bij mijn mijn positieven was, waren de snelste zwemsters al weg. En dan heb ik de hele tijd alleen gezwommen. Net daarom ben ik tevreden van mijn zwemprestatie. Ik heb helemaal alleen hard gezwommen. Ik was zelfs duizelig toen ik uit het water kwam.

Tine Deckers Nice 2016 podium

Gelukkig was dat op de fiets snel voorbij. Ik heb me 180 kilometer echt sterk gevoeld. Het scenario was ook anders dan ik had verwacht: in plaats van een grotere zwemachterstand weg te moeten werken, kon ik nu een gat slaan en voor dat fietsrecord gaan. Ik merk dat ik dit jaar mentaal een stuk weerbaarder ben geworden. En op bepaalde momenten in een wedstrijd kan ik dat bewust in mijn voordeel gebruiken. Zo kreeg ik het tussen kilometer 15 en 20 van de marathon fysiek heel moeilijk. Vroeger zou dat het begin van een negatieve spiraal kunnen zijn. Nu ben ik rustig gebleven en heb ik me er mentaal doorgewerkt tot ik me fysiek beter voelde. Deze overwinning geeft dan absoluut een extra boost om het de rest van het jaar even goed te doen.”

Van Lierde: “Anything is possible”

Bij de mannen kregen we een bijzonder spannende strijd. Uiteindelijk was het Victor Del Corral die met de zege ging lopen, maar opvallend was vooral de 4de plaats van Frederik Van Lierde, slechts vijf weken nadat zijn revalidatie begon na zijn gebroken sleutelbeen:

“Vandaag behaalde ik een 4de plaats tijdens de IRONMAN van Nice. Een resultaat waarvoor ik 6 weken geleden onmiddellijk getekend zou hebben, gezien ik op dat moment net een valpartij had gemaakt met als gevolg een gebroken sleutelbeen.

Het was een harde dag waarbij ik in eerste plaats constant een gevecht met mezelf leverde. Je limieten aftasten en niet kunnen inschatten waar de grens ligt, was een ervaring die ik nog niet kende.

Tijdens de 3 onderdelen had ik nooit echt een goed gevoel maar ook niet slecht. In de afdalingen voelde ik wel dat de schrik om opnieuw te vallen aanwezig was. Met het oog op IRONMAN Hawaii wilde ik absoluut een nieuwe valpartij vermijden.

Na toch wel 6 zeer intensieve weken, niet qua training maar qua herstel, ben ik dan ook enorm trots dat ik op deze manier en met deze mentale kracht er een mooie dag van heb gemaakt. Het publiek stuwde me vooruit en uiteindelijk met een marathon van 2u48 finishen kan ik met het nodige vertrouwen huiswaarts keren.

Afsluiten doe ik met de slogan van IRONMAN: ANYTHING IS POSSIBLE.”