Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3quest: Ruben De Gendt
3quest

3quest: Ruben De Gendt

Ruben De Gendt Hannes Obreno

Voor ik het wist stond ik dus met het slot in mijn handen en werd mijn Visa alweer geplunderd door Ironman

1. Niet zo lang geleden was je nog een toproeier, hoe ben je in de triatlonwereld beland?

[dropcap]2[/dropcap]010 was het laatste jaar dat ik roeide. Ik was net in een boot gestapt met Hannes Obreno. De bedoeling was om een dubbeltwee lichtgewicht te vormen.  Hannes had wel veel moeilijkheden om op gewicht te blijven (maximum 72,5kg). Bovendien verlangde de bondscoach dat ik mijn studies geneeskunde opzij zou zetten om me voluit te kunnen focussen op het roeien. Ik had niet het volle vertrouwen in het project en besloot ermee te stoppen. Hannes heeft momenteel ook wel bewezen tot de absolute wereldtop te behoren bij de zwaargewichten in skiff door op 25-jarige leeftijd 4de te worden op de Olympische Spelen, een prachtprestatie!

Ik had altijd al een voorliefde voor triatlon, al sinds Luc Van Lierde in 1996 won in Kona. Ik deed al vanaf 15-jarige leeftijd enkele malen de Mister T triathlon in Gent en eens een halve triathlon (Marc Herremans Classic in Zolder 2004) . Het was pas na het roeien toen de PAF’s (Paul, Amber en Françoise) me echt de weg wezen in de triatlonwereld dat ik hierin volledig vertrokken was. Ook Rob woestenborghs heeft hier zijn aandeel in. Toen ik in Oudenaarde mijn huisartsenopleiding afrondde, zwommen we frequent samen. Alle materiaal dat ik heb zijn ook afdankertjes van hem. Zowel de PAF’s als Rob ben ik heel dankbaar. Ik zat nooit in een club maar heb me wel meteen met enkele wereldtoppers omringd en zo leer je toch het meest bij.

Ruben De Gendt 1

2. Je bent bijna onmiddellijk begonnen met Ironman, terwijl de inspanningen in het roeien toch korter zijn. Was de aanpassing moeilijk of voelde je altijd al een betere aanleg voor lange afstand?

[dropcap]A[/dropcap]angezien de Ironman het meest tot de verbeelding spreekt, was dat al snel het doel. Het is niet de beste keuze competitief en lichamelijk gezien. Je maakt als atleet beter eerst een ontwikkeling door op de kortere afstanden. Maar vanuit het roeien was ik wel een  vrij groot trainingsvolume gewend. Trainen voor het roeien omvat in zekere mate ook fietsen, lopen en zwemmen. Opbouw in het lopen was het lastigst. Een goed getrainde atleet doorloopt beter ook een “start to run”. Het cardiovasculair systeem staat wel op punt, maar aanpassing van het gestel (bot, spier, ligament, pees) vraagt maanden tot jaren bij het lopen.

In het roeien is de inspanning korter (6-7 minuten) maar de energielevering is toch nog steeds overwegend aeroob. Mijn fysiologisch profiel is wel nog steeds meer afgesteld zoals een roeier (voor de kenners: mijn aerobe en anaerobe drempels liggen relatief gezien laag tov het maximale vermogen). Het rendement dat ik haal op een volledige afstand staat dan ook nog niet echt in verhouding  tot wat ik op de kortere afstanden presteer.

Ruben De Gendt 4

3. De selectie voor het WK 70.3 in Australië is binnen, wat zijn je ambities daar?

[dropcap]I[/dropcap]n januari werd ik 3de in mijn age group in de 70.3 in Dubaï. Ik twijfelde of ik mijn slot zou nemen omdat ik wist dat ik niet competitief zou kunnen zijn op het WK 70.3 (podium age group), daarvoor is mijn niveau niet hoog genoeg. Mijn intentie om triatlon te gaan doen was niet om daar competitief in te worden, dat had ik al genoeg gehad in het roeien. Maar het is een uitdaging en Australië leek wel een mooie bestemming. Voor ik het wist stond ik dus met het slot in mijn handen en werd mijn Visa alweer geplunderd door Ironman. 

Ik zal tevreden zijn als ik een goed ingedeelde wedstrijd kan afleggen waarbij de 3 onderdelen “op mijn niveau” zijn. Gespaard blijven van pech, voedingsproblemen en energiedipjes resulteren altijd in een voldaan gevoel achteraf. Ik denk dat dit bij alle atleten wel zo is. Mijn deelname hing wel even aan een zijden draadje toen ik 2 weken geleden op training viel met de fiets en 2 vingers ontwrichte en een avulsiefractuur opliep. Het zag er initieel vrij ernstig uit maar 4 dagen later kon ik met ingetapete vingers alweer zwemmen dus eigenlijk mag ik niet klagen. Ik kijk er wel naar uit want samen met mijn vriendin koppelen we er een rondrit langs de oostkust met de mobilhome aan vast.

Ruben De Gendt 3

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Ik geef het stokje door aan Lucky Berlage.

1. Velen kennen je van Strava waar je alle trainingen deelt en altijd anderen met raad en daad bijstaat. Vanwaar komt jouw gedrevenheid, motivatie en passie? Is het jouw opvoeding? Was je altijd al zo?

2. Je bent er enkele jaren tussenuit geweest. Hoe voelde het om geen atleet meer te zijn? Deed je dan werkelijk niets van sport meer? Ga je nu door en waar zie je jezelf over 10 jaar?

3. Waar komt eigenlijk jouw voornaam vandaan? En helpt die naam ook om zowel aan Vlaamse als aan franstalige kant fans te hebben?