Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Somethin’Els: City Run 4 & City Swim 2 – Venetië
Column

Somethin’Els: City Run 4 & City Swim 2 – Venetië

EDC Grand Canal Venetie
“Die in huis krijgen met een gondel? Begin er maar aan. Belooft Zalando hier ook levering de volgende dag eigenlijk? Er gaat wat door een mens z’n hoofd tijdens het lopen…” Het werd weer eens hoog tijd voor een blogje van Els De Craecker. We krijgen ook van steeds meer mensen te horen dat ze het idee van een lange duurlooptrainingen (tegenwoordig aangevuld met zwemtrainingen) in telkens een andere Europese stad absoluut geweldig vinden. “Het begint al een leuk lijstje te worden vind ik: Milaan, Kopenhagen, Dublin, Toulouse, Manchester en nu een stad waar ik al zo lang eens naartoe wil… Venetië!
 
Zo blij… opnieuw via Skyscanner.nl goedkope tickets gevonden bij Ryanair, 42 € heen en terug, en goede vluchturen ook nog. Vroeg vertrekken, ’s anderendaags laat terug. 2 volle dagen Venetië.
 
Dat het anders zou zijn dan anders, dat wist ik… maar toch… lopen in de namiddag zoals ik gewoon ben, wegens geen ochtendmens, dat is deze keer gewoon geen optie. Smalle steegjes, kronkelbochtjes, trapjes en vooral veel toeristen. Zelfs aan mijn slakkentempo is er geen beginnen aan. Maar… oplossingen zijn er altijd, dus wekkertje zetten en extra vroeg op, terwijl de toeristen nog onder de douche staan of aan een espresso slurpen, sta ik al buiten. 
 
EDC kanaaltje Venetie
 
Wat een zaligheid, alleen door de stad lopen is geweldig. Er speelt zich natuurlijk een wilde achtervolging af in m’n hoofd, net als in de film, door de steegjes, links, rechts, uitkomen aan water waardoor ik weer terug moet… James Bond is er niks tegen. Ik loop het San Marco plein over, waar zelfs de duiven nog lijken te slapen, uniek… Ik heb vaag een richting in mijn hoofd maar geen uitgestippelde route. Lange stukken rechtdoor zijn er niet en gps ontvangst is er ook niet altijd, dus ik loop op gevoel… anders ben ik meer naar m’n gsm aan het kijken dan aan het genieten. 
 
Er zijn meer mensen met hetzelfde idee merk ik. Aan het San Marco plein kom ik meerdere lopers tegen. Ik probeer er een paar te volgen, ze lijken de weg te kennen. Maar in het doolhof dat Venetië is, raak ik ze snel weer kwijt.
 
Op 11 juni is er de Challenge van Venetië (Els stuurde ons deze blog begin juni toe)… daar denk ik onderweg ook aan, pfoe pfoe, na de middag is het toch andere koek hier. Geen wind, geen verse lucht, benauwd en warm, heel veel brugjes met trapjes en… ongetwijfeld zullen ze er ook zijn tijdens de Challenge… de rokers. Loop je de longen uit je lijf, snakkend naar zuurstof en dan loop je langs een groepje dat buiten staat te doempen. Die rook blijft hangen… dus die Challenge, daar ga ik me nog niet meteen aan wagen. Al lijkt het me een unieke ervaring hier. Is het zwemmen echt in het Canal Grande? Ik moet het parcours eens bekijken. Ik kan me trouwens moeilijk voorstellen dat er veel triatleten in Venetië wonen, een heel gedoe om hier deftig te kunnen trainen. Fietsen op de rollen of telkens naar het vaste land. Lopen op de loopband? Die in huis krijgen met een gondel? Begin er maar aan. Belooft Zalando hier ook levering de volgende dag eigenlijk? Er gaat wat door een mens z’n hoofd tijdens het lopen…
 
EDC Venetie kanaal
 
Afkoelen en een zwemmeke doen, dat moet je niet riskeren in 1 van de kanaaltjes. Dat is niet bepaald zwemwater om het zacht uit te drukken. Al zie je geen blikje of ander afval in het water drijven (heel Venetië is superproper trouwens), ze noemen het een open riool voor iets. Maar beste triatleten… driewerf hoera! Er is een zwembad. De infrastructuur is wat verouderd, maar het bad zelf is geweldig. Niet iets voor kleine kindjes, want je kan nergens staan, al is er wel een apart instructiebad.
 
Het zwembad ligt helemaal ten noorden van Venetië, weg van de toeristen, je kan het niet missen. Het heeft een inkomhal die me doet denken aan een sporthal vanuit mijn kinderjaren, en dan hebben we het over de vroege eighties… Er staat een vriendelijk meisje aan de balie, die eerst nog rustig een kwartier de tijd neemt om haar telefoongesprek af te ronden. De prijs is stevig… 6,5 €… daarvoor krijg je een lokaal waar je je schoenen moet achterlaten, een groepscabine, geen lockers, een toilet in de grond, een koude douche en een strenge badmeesteres. 
 
EDC Toilet Venetie
 
Ik heb mijn laptop en camera mee, die wil ik niet gewoon in de kleedkamer achterlaten. Dus mijn rugzak mee het zwembad in. Daardoor vermijd ik de koude douchesproeiers en het voetbad. Maar je komt het zwembad niet in zonder eerst te douchen. Die sproeiers zijn zelfs niet goed genoeg, ik moet helemaal terug naar de kleedkamer en me daar grondig douchen. Eigenlijk wel top dat ze daar zo op letten. De tegels die hier en daar van de muur vallen of verf die afbladdert is niet zo erg, als het maar proper is. De redder met dienst controleert echt iedereen, voor je het bad in mag moet je zelfs een bonnetje afgeven. 
 
Net voor de middag is er niet veel volk, ik heb zelfs een half uur een baan voor mij alleen. Rond de middag komen er wat zwemmers bij… locals… Ik kruip uit bad wanneer we met 4 in de baan zitten. De strenge badmeesteres houdt alles en iedereen in de gaten, ik denk dat ze zelfs weet hoeveel baantjes ik precies gedaan heb. Ze knikt goedkeurend, er kan zelfs een lachje af… ja, ik heb het goed gedaan…
 
EDC zwembad Venetie
 
Volgende keer trek ik naar Warschau, Polen!”
 
Op haar nieuwe TimeOfMyMidLife.be website kan je de avonturen van Els perfect volgen…