Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sport na kanker – Tria-GO! krijgt vervolgproject
Nieuws

Sport na kanker – Tria-GO! krijgt vervolgproject

DSCN2386

Twee jaar geleden sloegen Go2Sport en Think Pink de handen in elkaar om ex-kankerpatiënten terug aan het bewegen te krijgen. In samenwerking met het UZA en het AZ Monica werden patiënten geselecteerd met wie gewerkt zou worden naar die ultieme mijlpaal: de finish in de Generali Zwintriatlon van Knokke. Zaterdag vond in S&R De Meerminnen te Beveren-Waas een voorstelling plaats die het succesverhaal zou verderzetten. Tria-GO! krijgt een opvolger, Tria+, met dezelfde symbolische meet: de finish in Knokke.

In tegenstelling tot het eerste project ligt ditmaal de lead bij het AZ Nikolaas uit Sint-Niklaas. “Het is een open deur intrappen als we zeggen dat kanker een destabiliserend effect heeft op het hele leven. Het is uitermate belangrijk om de job, de hobbies en ook het sportieve leven zo snel mogelijk terug op de rails te krijgen na de behandeling,” opent Koen Michiels, CEO van AZ Nikolaas. Zijn visie op de materie wordt bevestigd door Carla en Conny, beiden gewezen patiënten. “Het project biedt een unieke kans door de aangeboden ondersteuning en begeleiding,” vertellen ze. “Hoewel we beiden voor onze diagnose actief waren op sportief vlak, hebben we met pijn in het hart moeten vaststellen dat er helemaal van nul opgebouwd dient te worden. Voor ons heeft Tria+ drie grote voordelen: ten eerste is er het voorrecht om te mogen trainen met lotgenoten, mensen die op dezelfde golflengte zitten; vervolgens is er de kans om een voorbeeldfunctie te mogen vervullen, als wij een triatlon kunnen afleggen moet je al een heel sterk excuus hebben om niet te kunnen sporten; tot slot is het bereiken van de finish voor ons persoonlijk ook de mogelijkheid om dat hoofdstuk af te sluiten en ons leven te hervatten.”

Knipsel

“Zitten is het nieuwe roken”

Ines Deleu, oncoloog in het AZ Nikolaas benadrukt het belang van lichaamsbeweging na een behandeling. “Het is jammer genoeg nog veel te weinig geweten dat regelmatig bewegen een absolute must is voor genezen kanker patiënten,” vertelt Ines. “Vijfmaal per week een half uurtje bewegen heeft een positief effect op de levenskwaliteit en het vertrouwen in het lichaam. Daarnaast zien we dat dit ook een remmend effect heeft op het risico om te hervallen én dat het het kenmerkende vermoeidheidsgevoel terugdringt. Het is niet enkel in dit kader dat men spreekt van ‘zitten is het nieuwe roken'”.

Materiële steun aan het project komt van verschillende kanten, een van de grootste financiële en materiële drijfkrachten is lotgenoten organisatie Think Pink. Dankzij Think Pink krijgen de deelnemer een Ridley Fenix (helaas niet zo mooi oranje als de onze) ter beschikking gesteld. Ook krijgen ze een Speedo wetsuit in bruikleen. De inschrijvingskosten voor de Zwintriatlon en de evenementen naar aanloop worden eveneens gedragen door Think Pink.

Gert-Jan @Calpe (40)

De begeleiding van de atleten vindt plaats onder het waakzame oog van Rudi Frankinouille onder Go2Sport. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat de deelnemers na het voltooien van dit project de stap durven zetten naar een standaard sportclub. Go2Sport kan nog als buffer dienen als de stap te groot zou zijn, maar het is duidelijk dat dit slechts een tijdelijke tussenstap mag zijn,” vertelt Rudi. Het Go2Sport team bestaat naast Rudi nog uit Mieke Smet, Lore Van Mieghem, Johan Van Mullem en Maaike Polspoel.

Bij 3athlon.be zijn we trots te melden dat verschillende van onze partners mee in het project gestapt zijn. Ridley, zoals eerder aangehaald, zorgt voor een Fenix; Polar equipeert de deelnemers met de nodige headunits; en Bioracer zal hen draperen in hun haute-couture.