Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck: “Zeer tevreden van mijn lopen, al zat Mexico nog in de benen”
Pieter Heemeryck tussen Dapena en Davis (foto: Challenge Salou)
Nieuws

Pieter Heemeryck: “Zeer tevreden van mijn lopen, al zat Mexico nog in de benen”

Met een indrukwekkende overwinning in de halve triatlon van de Challenge Salou heeft Pieter Heemeryck zijn eerste seizoenszege van 2019 beet en daar was de Domo-Scott proftriatleet blij mee. Eerder pakte hij ook al een bijzonder knappe tweede plaats in de 70.3 Ironman van Campeche, en dat voelde hij nog. “Er zat nog wat Mexico in de benen, maar het gevoel was over de drie onderdelen wel beter dan in Campeche…”

Pablo Dapena was in 2018 een fenomeen in de triatlonsport. De Spanjaard werd eerst verrassend Spaans kampioen triatlon long distance. In Europa en de rest van de wereld raakte hij nauwelijks bekend omdat hij zelden of nooit de landsgrenzen overstak. Maar na zijn wereldtitel bij de ITU op de long distance liet hij zien dat hij een echte topper is. Zondag geraakte hij echter niet uit de wurggreep van 1 minuut die Pieter Heemeryck toepaste in het looponderdeel.

“Tien pogingen om weg te raken op de fiets”

“Ik wist dat ik met Dapena rekening moest houden,” vertelt Pieter ons vanuit Salou. “Het zwemmen ging redelijk vlot, maar in het fietsen duurde het toch lang eer we weg geraakten. Na een tiental pogingen kon alleen Costes mee en toen waren we vertrokken. Het doel was om zoveel mogelijk voorsprong te pakken. En ik had gehoopt dat het verschil groter zou zijn, gezien de wattages die ik getrapt had. Maar goed, het waren drie rondjes en er was dus heel wat volk op de baan…”

“Serieuze stap gezet in loopniveau”

De voorsprong bedroeg ongeveer een minuut op een groepje met Dapena en dat betekende nog een spannende halve marathon voor Pieter. “Ik werd natuurlijk constant op de hoogte gehouden over het verschil met Dapena,” legt Pieter uit, “maar het lopen ging eigenlijk heel erg goed. Ik had nog wat Mexico in mijn benen, maar had in de drie onderdelen echt een beter gevoel dan in Campeche. En ik merk dat ik een serieuze stap gezet hebben in het lopen.”

“Odeyn nog even naast Dapena”

Pieter kreeg nog wat mentale steun van zijn trainingsmaatje Seppe Odeyn. Ze maken deel uit van JCH, de zogenaamde Jogging Club van Herent, het groepje Herentse sporters waar naast Heemeryck en Odeyn ook bijvoorbeeld Victor Campenaerts deel van uitmaakt. De Challenge Salou werd dan ook gebombardeerd tot clubkampioenschap halve triatlon van JC Herent. “We hebben Seppe gedubbeld,” lacht Pieter, “en toen ook Dapena voorbij kwam, is Seppe nog een tijdje naast hem blijven lopen. Ik weet niet wat Seppe allemaal gezegd heeft tegen de Spanjaard, maar die was daar blijkbaar niet zo blij mee,” aldus De Reiger, zoals Pieter liefkozend door de JCH-crew genoemd wordt.