Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgian Hammers tonen medaille potentieel met 6de plaats in Mixed Team Relay
Marten Van Riel lost Hanne De Vet af in Tokio tijdens het testevent in 2019 (foto: ITU/Delly Carr)
Nieuws

Belgian Hammers tonen medaille potentieel met 6de plaats in Mixed Team Relay

De vier Belgische triatleten van de Belgian Hammers hebben een zesde plaats behaald in de Mixed Team Relay, de laatste triatlon van het test-event in Tokio. Met Claire Michel, Jelle Geens, Hanne De Vet en Marten Van Riel startten de Hammers niet in hun sterkste opstelling, maar ze deden het alle vier uitstekend en bewezen hun medaille potentieel voor Tokio 2020, zelfs als een van de vier basispionnen er niet bij is. Frankrijk pakte de overwinning in een millimeterspurt tegen Groot-Brittanie.

In de uren voor de wedstrijd, die om 8 uur ’s ochtends plaatselijke tijd van start ging, was het nog even afwachten of er effectief zou gezwommen worden. De para-triatlon op zaterdag werd immers een duatlon omdat er opnieuw een te hoge waarde aan E-coli bacterie werd gemeten in het zwemwater. Toch werd voor de 300 meter zwemmen in de Mixed Team Relay groen licht gegeven. Bovendien bevestigde ook Marten Van Riel dat hij ondanks de valpartij in de mannentriatlon op vrijdag toch van start zou gaan.

Claire Michel loopt naar vijfde plaats in Tokio (foto: ITU/Ben Lumley)

Claire brengt Belgie naar 5de plaats

Claire Michel mocht als eerste Hammer van start in een eerste leg die door een gedreven Jessica Learmonth, na haar diskwalificatie donderdag, erg hard werd gemaakt. Claire sleurde mee aan kop op de fiets om de achtervolgende groepjes bij elkaar te brengen. Ze werkte het mooi af in het lopen en tikte als vijfde Jelle Geens aan.

Jelle Geens als tweede Hammer in Tokio (foto: ITU/Ben Lumley)

Jelle Geens wisselt als derde

De tweede leg kreeg een heel ander verloop, met de Italianen die het gat dichtten op de Britten en Frankrijk, Duitsland en de VS mee in de achtervolging. Jelle Geens volgde niet zo heel ver verderop. In het lopen ontbond Jelle zijn duivels De winnaar van de WTS Montreal kwam in de aflossingszone op de derde plaats binnen.

Hanne De Vet bij de start van de derde heat (foto: ITU/Ben Lumley)

Hanne De Vet houdt stand

Dan was het uitkijken naar Hanne De Vet, de jongste van de Hammers die zondag inviel voor de geblesseerde Valerie Barthelemy. De poulain van Marc Herremans deed het erg goed, maar verloor wat plaatsjes in het looponderdeel. Met nog 1 atleet te gaan, lag Belgie op de zevende plaats, maar alles was nog speelbaar. Vooraan werd het opnieuw spannend met Leonie Periault die in het lopen voor Frankrijk kwam aansluiten bij de Britse Georgia Taylor-Brown. Tamara Gorman bracht de Verenigde Staten op zes seconden.

Marten Van Riel maakt het af voor de Hammers in Tokio (foto: ITU/Ben Lumley)

Marten Van Riel naar zesde plaats

In de laatste heat leek Marten Van Riel helemaal geen hinder te ondervinden van zijn valpartij eerder deze week. Hij rukte stelselmatig op en bracht met een sterk loopnummer de Belgian Hammers naar een zesde plaats aan de finish. In de spits van de wedstrijd werd het een spectaculaire finale. Alex Yee loste in het lopen de Amerikaan Ben Kanute, maar Fransman Dorian Coninx bleef aanklampen. Uiteindelijk kwam het aan op een millimeterspurt tussen Groot-Brittanie en Frankrijk. De foto-finish duidde Frankrijk als winnaars aan.

Frankrijk voor GB en USA

Het Franse kwartet won de Mixed Team Relay in 1u26’33. De Britten werden in dezelfde tijd tweede. USA pakte in 1u27’09 de derde plaats voor Italie (1u27’35) en Australie (1u27’40). De Belgen pakten achter deze toplanden de zesde plaats in 1u28’16. En dat biedt perspectieven voor de toekomst, want volgend jaar staat de Mixed Team Relay op het olympisch programma in Tokio.

De wissel tussen Jelle Geens en Hanne De Vet in Tokio (foto: ITU/Delly Carr)

“Werken aan de details”

In hun sterkste bezetting mogen de Belgian Hammers dromen van een medaille, maar dan is er nog werk aan. Dat zag ook topsport directeur Reinout Van Schuylenbergh. “We zijn tevreden met het resultaat,” vertelt Reinout vanuit Tokio. “zeker in deze omstandigheden. Hanne De Vet heeft zeer goed standgehouden. Ze gaat er veel van geleerd hebben. Ik zie ook dat Claire, Jelle, Hanne en Marten tevreden waren, maar meteen ook de focus hebben op de toekomst, waar we nog beter kunnen. Er zijn nog wat leerpunten, die vooral in de details zitten,” aldus Reinout.

Belgian Hammers in Tokio met Marten, Hanne, Jelle en Claire (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Belangrijke punten voor olympische ranking

Met de zesde plaats in het test-event pakte Belgie een pak punten voor de olympische Mixed Team Relay ranking. In principe zijn de Belgische triatleten individueel al zo goed als zeker van kwalificatie voor Tokio 2020, maar een plaats binnen de top-7 van de MTR-ranking levert ook kwalificatie op voor het viertal.