Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman diskwalificeert age group wereldkampioen (en pro-atleet) Marques
Nieuws

Ironman diskwalificeert age group wereldkampioen (en pro-atleet) Marques

Ironman heeft age group wereldkampioen Sergio Marques zijn titel afgenomen en hem geschrapt uit de uitslag van het WK Ironman in Hawaii. De Portugees was eerder in het seizoen als pro actief in het Challenge circuit en in de 70.3 Ironman Portugal en de reglementen van Ironman zijn duidelijk: je mag in hetzelfde seizoen niet als pro en daarna als age grouper deelnemen. Dat geldt ook voor de pro’s in het Challenge circuit en het ITU circuit. De laatste weken was daarrond al veel te doen, onder andere in de Ironman Maleisie. En het is een goed teken dat Ironman er eindelijk wat aan doet, al zijn we zeer benieuwd of ze met Ryan Giuliano dezelfde beslissing durven nemen…

8ste op EK, als pro in 70.3 IM Portugal

In het geval van Sergio Marques was het voor Ironman snel duidelijk. Dat hij achtste geworden was tijdens het EK Challenge triatlon in Almere mocht de Amerikanen (of moeten we Chinezen zeggen?) nog ontgaan, zijn aantreden als pro in de 70.3 Ironman in eigen land in Cascais deed de Portugees definitief de das om.

Sergio Marques in de Challenge Almere, als pro op het EK achter Dirk Wijnalda tijdens het lopen (foto: Challenge Almere)

Giuliano wel pro in Zofingen, niet in Hawaii

Sommige pro’s nemen het niet zo nauw met de regels. In Hawaii is bijvoorbeeld de Amerikaan Ryan Giuliano, die een enorme status als age grouper heeft en al meerdere malen top-10 overall eindigde bij de age groupers. Dit jaar werd hij vierde (na de DSG van Marques) in de M35 categorie. Maar in de Powerman Zofingen, het WK duatlon lange afstand van de ITU, deed hij mee als pro. Als Ironman zijn eigen reglement strikt opvolgt, dan moet ook Giuliano gediskwalificeerd worden.

Duidelijk reglement

Wat zegt het reglement precies? “Elke atleet met een elite / professionele status van zijn ITU Member National Triathlon Federation of een IRONMAN Professional Membership (zoals geverifieerd door de elite / pro-status van de National Triathlon Federation van een atleet) is verboden om te racen als AGE GROUP-atleet in ELKE gesanctioneerde triathlon-wedstrijd overal in de wereld, waar er een elite / pro-golf is, binnen hetzelfde kalenderjaar.

Diskwalificatie en mogelijke sanctie van WTC-evenementen, en verlies van kwalificerende slots voor AGE GROUP World Championship kunnen resulteren voor elke sporter die zich niet aan dit beleid heeft gehouden. ”

Age group of pro winst in IM Maleisie

Twee weken geleden was er nog ophef over de Japanse age group winnares Maki Nishioka die in een snellere tijd dan pro-winnares Tessa Kortekaas over de streep kwam maar niet gehuldigd werd in de Ironman Malaysia. Maar als Japanse kampioene halve triatlon en met een 10de plaats in het ITU WK in Pontevedra had Nishioka gewoon bij de pro’s moeten starten, of gediskwalificeerd moeten worden.

Ninke Meynen: “Niet als eerste op podium”

Hetzelfde overkwam Ninke Meynen in de 70.3 Ironman van Marrakesh waar ze in de F25 categorie geklopt werd door de Francaise Marion Legrand, dit jaar nog 4de op het WK duatlon als elite-atlete voor Frankrijk. Ninke moest haar slot voor het WK in Taupo dus afstaan aan een pro. Als ook Legrand gediskwalificeerd wordt door Ironman zou Ninke misschien toch kunnen gaan. “Daar moet ik toch eerst eens over nadenken,” reageert ze. “Wat er ook gebeurt, ik heb daar toch het podium-moment gemist he. Je wil daar toch eens als eerste op het podium staan, met die trofee,” aldus Ninke.

Ook Adam Hansen is in principe pro

Zoals Marques, Legrand en Giuliano zijn er nog tientallen voorbeelden. Ryan Giuliano won overigens afgelopen weekend in de Ironman Florida de age group categorie waarin ook Adam Hansen deelnam. Als je de regels strikt interpreteert, dan zou ook de Lotto-Soudal pro niet als age grouper mogen deelnemen. Hij is namelijk een prof in een door de ITU erkende sport.

Wanneer ben je pro?

Misschien wordt het tijd om eens een juiste interpretatie aan het begrip ‘pro’ te geven. In onze ogen is een prof-atleet iemand die kan leven van zijn sport alleen en er geen tweede job op nahoudt. Binnen het Ironman en het ITU circuit zijn er genoeg triatleten die naast de sponsorinkomsten en het prijzengeld er ook nog een job op na houden. Maar het zou duidelijk moeten zijn dat wanneer je als elite voor je land uitkomt, je dan in een Ironman niet als age grouper start…