Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jong talent 4de in Daytona: “Wegens zwemmen meteen voor lange afstand gekozen”
Nieuws

Jong talent 4de in Daytona: “Wegens zwemmen meteen voor lange afstand gekozen”

De jonge Belgische triatleet Siebe Meeus werd dit weekend vierde in de Challenge Daytona en won zijn age group op de triatlon over de halve afstand. De 19-jarige triatleet uit Retie begon pas recent met triatlon, maar is ambitieus. “Ik heb de ambitie om eventueel pro te worden op de lange afstand. Ik heb geen zwemachtergrond en dus wist ik dat ik het toch nooit zou maken op de Olympische Spelen…”

Winst in M18 categorie

De pro’s hadden op zaterdag hun race over de Daytona distance, under the lights… Op zondag werd er de Challenge halve triatlon gehouden, met alleen age groupers. In 4u14’45 kwam Siebe Meeus als vierde over de streep, op net geen vijf minuten van winaar Fabian Roman. De triatleet uit Puerto Rico is overigens een elite atleet in het ITU circuit. De vierde plaats van Siebe leverde hem een mooie overwinning op in de M18 categorie en kwalificatie voor The Championship in Samorin in 2020.

Winnaar Fabian Roman is een ITU-pro (foto: Challenge Daytona)

“Off-day in Turkije rechtgezet”

“Ik ben heel content van mijn wedstrijd,” vertelt de Kempenaar. “Eigenlijk wou ik Ironman 70.3 Bahrein racen om het slechte gevoel na de off-day in Turkije te verwerken, maar die was uitverkocht. Dus heb ik dan maar andere wedstrijden bekeken en Daytona leek het makkelijkst haalbaar qua reizen en zo…”

“Anderhalf jaar bezig met triatlon”

Op 19-jarige leeftijd zo’n prestatie neerzetten, het is niet iedereen gegeven. Maar Siebe is ambitieus. “Tot op heden is dit mijn beste prestatie,” gaat Siebe verder, “maar ik ben nog maar anderhalf jaar bezig met triatlon dus ik hoop dat het beste nog moet komen. Wat ambities betreft, zou ik er graag zo veel mogelijk uithalen. Ik ben zeer ambitieus, jong en een doorzetter. Wie weet waar kom je dan uit binnen 10 à 15 jaar.”

“Ambitie om pro te worden”

Siebe doet het dus al op jonge leeftijd goed op de lange afstand en dat blijkt een bewuste keuze te zijn. “Voor ik begon met triatlon, heb ik een jaar of twee gelopen, vooral de lange afstand, met marathons en meer,” vertelt Siebe. “Maar ik deed het vooral voor de fun, niet voor tijden. Ik ben dan op 18-jarige leeftijd met triatlon begonnen. Ik heb wel ambitie om eventueel pro te worden. Maar ik wist dat ik, aangezien ik geen zwem achtergrond heb, het toch nooit zou maken tot de olympische spelen. Dus ben ik dan maar volledig op lange termijn beginnen denken en heb ik gekozen voor de long distance.”

Championship en 70.3 Western Australia

Met zijn age group zege heeft Siebe een ticket op zak voor The Championship, het officieuze WK van Challenge Family in het Slovaakse Samorin. Dat wordt een hoofddoel. “Volgend jaar ga ik waarschijnlijk, als halve afstanden The Championship en Ironman 70.3 western australia meedoen (mijn vriendin is afkomstig uit Perth) en voor de rest wat non-drafting OD races in België om in 2021 met nog wat meer snelheid te kunnen racen op 70.3’s.”

“Off-season… voor zover ik dat doe”

Met de Challenge Daytona zit een lang seizoen er helemaal op voor Siebe, maar dat betekent niet dat hij uitgebreid gaat feesten met de feestdagen. “Voor mij wordt het nu eerst drie weken off season… Allez, voor zover ik dat doe. In de praktijk word het zeer weinig lopen en fietsen maar toch praktisch elke dag zwemmen, daar zit bij mij toch zeker nog wat winst,” aldus Siebe.

Vroeger hadden we met Karel Pardaens de “Rosse Raket uit Leuven”. Die bijnaam komt nu Siebe toe, want zijn maten noemen hem de “Rosse Raket uit Retie” en ook wel “IronMeeus”. Eerder dit jaar werd Siebe ook al tweede in zijn age group in de 70.3 Ironman van Haugesund