Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgisch kampioenschap lange afstand schuift door naar Ironlakes in september
Start van de halve triatlon bij de Ironlakes 2019 (foto: Ironlakes)
Nieuws

Belgisch kampioenschap lange afstand schuift door naar Ironlakes in september

De Ironlakes triatlon neemt op 19 september het Belgisch kampioenschap halve triatlon van Geraardsbergen over en organiseert meteen ook het BK volledige triatlon. Een dag nadat Challenge Geraardsbergen aankondigde dat hun wedstrijd van 2020 naar 2021 uitgesteld wordt en dat er dus geen BK halve triatlon komt op De Muur in 2020, komt Ironlakes met de communicatie dat het BK naar de Lacs de l’Eau d’Heure verhuist. Het is van 2013 geleden dat er in Belgie nog een Belgisch kampioenschap over de volledige afstand werd gehouden.

De beslissing om bij de Lacs de L’Eau d’Heure op 19 september 2020 een BK te houden over zowel de halve als de volledige afstand zal allicht voor keuzestress zorgen bij een aantal topatleten. Wie voor de volledige afstand kiest, willen we wel waarschuwen dat het een bijzonder zwaar, maar mooi parcours betreft. Winnaar Hans Van den Buverie deed er in 2019 8u55 over en Maryanne Octave, winnares bij de vrouwen, had meer dan 11 uur nodig. Maar het was ook een succesvolle editie, met veel sfeer…

Kortingscode voor atleten Geraardsbergen

“Veel atleten hadden de datum van Geraardsbergen aangekruist in hun kalender, want naast een geweldige organisatie was het dit jaar ook het Belgisch kampioenschap,” vertelt Florian Badoux van de Ironlakes organisatie. “We zijn blij dat we een alternatief kunnen bieden aan de geregistreerde atleten en we hopen natuurlijk dat de atleten die de Ironlakes triatlon niet kennen onze race zullen willen ontdekken. Voor de atleten die ons niet kenden als organisator van XTERRA België, denken we dat we vorig jaar bewezen hebben dat we ook in staat zijn om een kwaliteitsvolle wegtriatlon te organiseren zonder een label te zijn.”

“Dit jaar motiveert het Belgisch Kampioenschap ons nog meer om een vlekkeloos evenement te houden. De site van deLacs de l’Eau d’Heure biedt een parcours van topkwaliteit in een ideale omgeving voor de beoefening van triatlon. We zijn ervan overtuigd dat triatlon-liefhebbers er plezier aan zullen beleven. Atleten die zich aangemeld hadden voor de Challenge Geraardsbergen ontvangen de komende dagen per e-mail een kortingscode om zich in te schrijven voor de Ironlakes,” aldus Florian.

Voor eerst in 7 jaar weer BK Full Distance

Maar eerst even afwachten hoe de rest van het seizoen er uit zal zien, of september haalbaar is en wat er gebeurt met andere wedstrijden op de kalender. Want in september staat ook het WK long distance in Almere op de planning en onder andere de Ironman Frankfurt en Nice zouden een datum in september en oktober zoeken.

Als het Ironlakes triatlonweekend doorgaat, dan krijgen we voor het eerst in zeven jaar weer een nationale titelstrijd over de volledige afstand van 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen. Het vorige BK was in 2013 in Robertville, bij de Belman. Daarvoor moeten we terug naar 2000 toen de laatste legendarische Coast triatlon doorging in Middelkerke. Tussendoor was er ook in Neerpelt een aantal jaar een volledige triatlon, maar daar werd nooit een BK gehouden.

De Belgische kampioenen full distance

Wij brengen je graag het zeer exclusieve rijtje met Belgische kampioenen op de volledige afstand:

JaarMannenVrouwenPlaats
2013Timothy Van Houtem-Robertville
2000Dirk Van GossumChristel Van EesbeeckMiddelkerke
1999Dirk Van GossumChristel Van EesbeeckMiddelkerke
1998Danny SimonsChristel Van EesbeeckMiddelkerke
1997Dirk Van GossumChristel Van EesbeeckMiddelkerke
1996Dirk Van GossumFlorence CrowetMiddelkerke
1995Jan JammaerMartine DecoutereMiddelkerke
1994Jan JammaerMartine DecoutereMiddelkerke
1993Dirk Van GossumJeanine De RuysscherMiddelkerke
1992Jan JammaerMartine DecoutereMiddelkerke
1991Eric RonsmansJeanine De RuysscherMiddelkerke
1990Jan JammaerLieve PaulusMiddelkerke
1989Geert Jooris-Middelkerke
1988Jan Jammaer-Middelkerke
1987Werner Uytterhaegen-Middelkerke

In 2019 werd de volledige Ironlakes triatlon gewonnen door Hans Van den Buverie en Maryanne Octave. Alexandra Tondeur en Tom Mets wonnen de halve triatlon.