Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatlete Claire Michel boos op Sporza: “Liever vrouwen races dan dopers…”
Opvallend

Triatlete Claire Michel boos op Sporza: “Liever vrouwen races dan dopers…”

De Belgische olympische triatlete Claire Michel, lid van het mixed relay team Belgian Hammers, is boos op Sporza na de heruitzending van Parijs-Roubaix 2002. In Sporza Retro kiezen de kijkers welke editie van een wielerklassieker ze willen terugzien. Dat de winnaar in Roubaix 2002 omgeven is door een walm van doping, schoot in het verkeerde keelgat bij Claire. “Geef de kijkers niet de mogelijkheid om te stemmen op races waar mogelijk het grootste deel van het podium uit dopers bestond. Zend dan liever vrouwenraces uit die je nog nooit hebt laten zien…”

De boodschap van Claire Michel is duidelijk. “Sporza, als je besluit om oude wedstrijden uit te zenden, kies dan alsjeblieft niet voor races waarbij een veroordeelde dopingzondaar won. Zend dan liever een aantal vrouwen wedstrijden uit die je nooit hebt laten zien.”

“Amstel Gold Race 2001 met beruchte dopers”

Claire Michel, momenteel herstellende van een zware knieblessure, was niet zo blij met de keuze voor Parijs-Roubaix 2002. “Mijn tweet was niet gericht tegen Sporza persoonlijk en ik wil ook geen polemiek starten,” vertelt Claire ons. “Maar ik vind ik wel dat de media een enorme verantwoordelijkheid heeft om, zeker in deze corona-tijden, een verstandige journalistiek te voeren. Sport brengt mensen samen en kan mensen in deze moeilijke periode zeker inspireren, en het opnieuw beleven van vroegere wedstrijden lijkt me erg positief. Langs de andere kant vind ik het zelf bijzonder moeilijk om geinspireerd te worden door het herhalen van wedstrijden waar de winnaar, en in sommige gevallen bijna het volledige podium, overduidelijk veroordeelde dopers waren.”

Claire Michel op het EK in Weert in 2019, waar ze brons pakte (foto: 3athlon.be/Tom Verelst)

“In het geval van Sporza, die wielerwedstrijden uit het verleden tonen, weet ik dat ze via een poll het publiek laten stemmen welke wedstrijd zij willen terugzien,” zegt de Brusselse. “Daarom wil ik de kijkers oproepen om niet te kiezen voor de ‘doper opties’ en aan Sporza wil ik vragen om die doping opties in de eerste plaats niet op te nemen in de wedstrijden waaruit je kan kiezen. Dat is misschien niet altijd gemakkelijk om te doen, maar neem nu bijvoorbeeld de huidige poll over welke Amstel Gold Race mensen willen terugkijken. Een van de opties is de wedstrijd van 2001, met de sprintfinish tussen Erik Dekker en Lance Armstrong. Zelfs als je niks van wielrennen kent, dan nog ken je wellicht de meest beruchte dopers aller tijden… En dat is dus niet de beste manier om iemand te inspireren, lijkt me.”

“Gebruik zendtijd voor vrouwensporten”

Claire ziet zelf een andere alternatief: meer vrouwen in beeld brengen. “Het zou een mooi alternatief zijn als ze deze zendtijd gebruiken om eens wat meer vrouwensport op TV te brengen, wedstrijden die niemand ooit gezien heeft. En wat mij betreft, mag dat uitgebreid worden naar sporten die minder bekend en veel minder op TV komen. Ik vind dat de TV-coverage van de triatlon al redelijk gender-gelijk is, maar vrouwenwielrennen kan zeker nog wat meer aandacht gebruiken,” aldus Claire.