Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Profiel van de corona-sporter
Triatleet Geert Janssens was Zwift-ambassadeur in 2018 (foto: Be Movi)
Extra

Profiel van de corona-sporter

Vorige maand vroegen we jullie massaal deel te nemen aan een onderzoek van de KU Leuven, UGent en VUB. Bij deze wensen we jullie te bedanken voor de vele (15.700 !) reacties en voelen we ook dat we jullie de resultaten van het onderzoek verschuldigd zijn.

Maar op welke manier beďnvloedt corona ons sportgedrag? Wie sport meer of minder? En hoe wordt er tijdens deze crisis voornamelijk gesport? Dit waren de meest belangrijke thema’s die aan bod kwamen in het onderzoek.

Vlaanderen in beweging

Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de bevolking evenveel of meer is beginnen sporten sinds de lockdown. Een derde van de mensen die aangaven sporter te zijn (minstens eenmaal per week sportief bezig) kent een toename in trainingsuren. Bij (voormalig) niet-sporters zitten we hier bijna aan twee derde! De belangrijkste reden hiervoor is hoogstwaarschijnlijk de toename aan vrije tijd, meer dan de helft van de bevraagde onderstreept deze aanwinst.

Deze bevinding is helaas niet van toepassing op de jeugd. 55% van de ouders geeft aan dat hun kinderen minder lichaamsbeweging hebben sinds de lockdown.

De groep die aangeeft niet aan sport te doen voelt zich ook niet gehinderd – geengoestingitis in vakjargon. De tweede grootste belemmering is de angst voor besmetting. De groep die vóór de maatregelen onder de sporters gerekend werd ondervond het meeste hinder van gesloten sportinfrastructuur en het wegvallen van groepssessies.

Adapt, improvise, overcome

Onder de sporters is er een schisma tussen lone wolfs en personen die in clubverband aan sport deden. Deze laatste groep kent een grotere terugval in aantal sporturen én kent een groter gemis aan het beoefenen van sport zoals in de lang vervlogen tijden.

Sommige sporters hebben ook moeten uitwijken naar andere activiteiten, gezien in het begin enkel wandelen, lopen en fietsen toegestaan was. Hier zien we dat de wandelaars fors in aantal zijn toegenomen, gevolgd door de lopers. Niet onverwacht, daar voor deze twee weinig tot geen materiaal nodig is.

Typetjes

De online categorieën, schermsporters en digitale competitiesporters (Strava competities zoals de WCUP Rond Uw Kot Run). kennen een serieuze aanwinst. Voor beide groepen zijn het de mannen, jongeren <55 jaar, studenten, thuiswonende kinderen en (voormalig) ploegsporters en vechtsporters die hier aan deelnemen.

Offline is er buiten- en binnenshuis een stijging te merken door de vrouwen. Ouderen >55 jaar, studenten en thuiswonende kinderen houden zich beduidend minder buitenshuis bezig.

En verder?

Wanneer we de afgelaste/opgeschorte wedstrijden bekijken, is de Vlaming het er niet over eens of deze al dan niet in 2020 moeten doorgaan, mogelijks zonder publiek. Het zijn vooral de mannen en de jongeren die vinden van wel.

Bekijk hier de volledige slideshow met alle resultaten.