Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Frederik Van Lierde sluit carriere af op 11 oktober in Ironman Nice
Frederik Van Lierde in zijn nieuwe outfit voor 2020 (foto: JustJean/Gert-Jan D'haene)
Afscheid Frederik Van Lierde

Frederik Van Lierde sluit carriere af op 11 oktober in Ironman Nice

De Belgische toptriatleet Frederik Van Lierde heeft door de corona-crisis zijn afscheidsjaar anders moeten inplannen dan voorzien, met nog 4 wedstrijden en een absoluut einde van zijn carriere op 11 oktober in zijn Ironman Nice, waar hij voor de zesde keer wil winnen. “Een zesde zege in Nice zou een hoogtepunt zijn in mijn carrière en het hield me ook gemotiveerd tijdens deze corona pauze…”

“Conditie goed kunnen behouden”

2020 is en blijft het afscheidsjaar van Frederik (foto: Just Jean/Gert-Jan D’haene)

“Het is een vreemde periode geweest de afgelopen 2 maanden. De lockdown over de hele wereld heeft een nieuwe manier van leven gecreëerd, met zijn voor- en nadelen,” vertelt Frederik. “Professionele sporters moesten zich net zoals iedereen aanpassen aan de nieuwe regels. Voor mij persoonlijk heb ik mijn conditie toch goed kunnen behouden met de beperkingen die we in België werden opgelegd. Aan het begin van de lockdown trainde ik op quasi lege wegen, stilletjes aan wordt alles opnieuw opgestart en begint het weer als normaal te voelen, er worden plannen gemaakt, wedstrijddata worden aangepast…”

Frederik had zich zijn afscheidsjaar natuurlijk heel anders voorgesteld. “Aangezien het mijn laatste jaar als professioneel atleet is, zag ik een aantal interessante wedstrijden geannuleerd worden, daarom ben ik zeer blij dat ik mijn laatste 4 wedstrijden van mijn carrière kan voorstellen.”

Nog 4 wedstrijden in 2020

  • Embrunman : 15 augustus
  • IRONMAN 70.3 Les Sables d’Olonne : 6 september
  • Halve triatlon Menen : 13 september – Afscheidsrace in België
  • IRONMAN NICE: 11 oktober 

Afscheid om nooit te vergeten in Menen

Frederik Van Lierde klaar om nog 4 keer te vlammen in 2020 (foto: Just Jean/Gert-Jan D’haene)

Terwijl links en rechts organisaties in augustus en september hun wedstrijd geannuleerd hebben door de corona-crisis, blijft het vertrouwen groot bij Frederik dat zijn Belgische afscheidswedstrijd door kan gaan. “Met een halve triatlon in mijn eigen stad Menen wil men mij een afscheid geven om nooit te vergeten. De inschrijvingen lopen uitzonderlijk goed, met al meer dan 400 ingeschreven atleten,” weet Fre. Alle info over de wedstrijd vind je op de website van de triatlon van Menen, die overigens een corona-garantie biedt dat bij annulatie het inschrijvingsgeld terugbetaald wordt.

Menen is de enige Belgische wedstrijd op het aangepaste programma van de wereldkampioen Ironman van 2013. De andere drie vinden niet toevallig in Frankrijk plaats. “De Embrunman was ‘de’ wedstrijd op mijn bucket list, een volledige afstand in de Alpen… moet ik nog meer zeggen? Door Covid-19 heeft het evenement het aantal deelnemers gereduceerd om alles Corona-proof te maken. Fingers crossed,” hoopt Frederik.

“Ik wil Nice voor de 6de keer winnen”

Frederik Van Lierde traint op Vlaamse wegen (foto: Just Jean/Gert-Jan D’haene)

Daarna volgt een halve thuiswedstrijd, bij zijn Franse club Les Sables Vendees Triathlon. “In Les Sables d’Olonne heb ik vorig jaar de openingswedstrijd kunnen winnen, een uitzonderlijke triatlon met een fantastische sfeer, georganiseerd door mijn club LSVT. Het zal ook daar een afscheidswedstrijd worden voor mensen die ik enorm wil bedanken!”

Zijn internationale afscheid valt op een haast mytische datum. Normaal zou op 10 oktober de Ironman Hawaii gehouden worden. Het WK Ironman werd verplaatst naar februari 2021, maar in hetzelfde weekend is er wel de Ironman Nice, waar Fre vijf keer won. “Last but not least neem ik afscheid van mijn favoriete triatlon, de Ironman France. Ik heb hem 5 keer gewonnen en ik ben ongetwijfeld op jacht naar nummer 6! Dit zou een hoogtepunt zijn in mijn carrière en het hield me ook gemotiveerd tijdens deze corona pauze,” aldus Frederik.

Eerder kondigde Frederik al aan dat 2020 ondanks de onvoorziene omstandigheden zijn afscheidsjaar blijft. Hij heeft andere plannen in 2021.