Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Vijf voordelen van alleen te fietsen voor triatleten
Foto's 3athlon.be / Gert-Jan D'haene
Extra

Vijf voordelen van alleen te fietsen voor triatleten

Op de olympische afstand is in groep fietsen de norm, maar de meeste triatleten, zeker in Belgie, lijken eerder voorstander van het non-drafting werk, alleen, mano a mano, het gevecht met het parcours en de elementen aangaan. In een tijd waarin wordt geadviseerd om zoveel mogelijk alleen te rijden, zetten wij graag de voordelen op een rij. Want laten we eerlijk zijn: een solo ride kan soms best fijn zijn!

1. Spontaniteit

Het kan een hele opgave zijn om een ritje te plannen met een trainingsmaatje, dat terwijl je alleen binnen no-time de deur uit bent. Je hoeft niet op elkaar te wachten, niet naar elkaar te zoeken als je ergens op de route afspreekt en mocht je dag net even anders lopen, schuif je wat in je planning zonder dat je een ander zijn agenda overhoop gooit. Daarnaast kan je het plan al fietsend bijsturen. Liever toch wat korter of juist langer? Geen probleem. En heb je uiteindelijk toch geen zin in heuvels – zoals vooraf bedacht – maar rij je liever rechttoe rechtaan de dijk op en neer? Dan doe je dat gewoon.

2. Tot rust komen

Even geen gesprekken, maar gewoon genieten van de omgeving en je gedachten af laten dwalen. Dat gaat in je eentje een stuk makkelijker dan wanneer je samen rijdt en toch een groot deel van de rit praat. Terwijl dat soms voor de nodige en prettige afleiding zorgt, kan het ook wel eens therapeutisch werken om alleen te zijn.

In wedstrijd word je ook geacht ‘alleen’ te fietsen 🙂 (foto: 3athlon.be/Jim De Sitter)

3. Niet te snel en niet te traag

Mocht je wel eens zorgen hebben over het fietsniveau van je trainingsmaat en met de vraag kampen of je het wel bij gaat kunnen houden: dat probleem heb je natuurlijk niet wanneer je alleen de deur uitgaat. Maar dan moet wel gezegd worden dat het natuurlijk ook soms goed is om je op te trekken aan een betere fietser. Dat doe je echter liever niet iedere rit. Overigens geldt het natuurlijk ook andersom: je trainingsmaatje kan ook moeite hebben met jouw tempo en dan kan het lekker zijn om je eigen snelheid aan te kunnen houden.

4. Goede wedstrijdvoorbereiding

Als het goed is, spreek je tijdens een triathlon ook niemand op de fiets. Als je er al een beetje aan gewend bent om kilometerslang met je eigen gedachten door te brengen, kan dat je sterker maken tijdens een race. Zo ben je dus niet alleen fysiek aan het trainen, maar ook mentaal.

5. Je eigen trainingsplan aanhouden

Je bedenkt of krijgt die trainingsschema’s niet voor niets! Als je alleen fietst, hoef je niemand te dwingen om jouw plan te volgen. Wanneer je vaak samen traint is de kans groot dat je regelmatig afwijkt van het schema en terwijl wat spontaniteit en afwijken soms heerlijk is; wil je uiteindelijk wel via de meest ideale route naar jouw doel toe werken.

Zie je zelf nog extra voordelen in een solo-ride, of ben je net een rabiate liefhebber van groepsritten? Laat het in de comments weten…