Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alexandra Tondeur en Pieter Heemeryck winnen kwart triatlon in Oudenaarde
Pieter Heemeryck wint eerste zomertriatlon van 2020 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Nieuws

Alexandra Tondeur en Pieter Heemeryck winnen kwart triatlon in Oudenaarde

Pieter Heemeryck en Alexandra Tondeur hebben de Triatlon Van Vlaanderen in Oudenaarde gewonnen, de eerste kwarttriatlon van het post-corona zomerseizoen. Voor de beide topfavorieten was het de eerste triatlon sinds maanden en hoewel er in Oudenaarde geen toeschouwers toegelaten waren en er geen prijzengeld was, genoten ze toch weer van het wedstrijdgevoel.

Alexandra Tondeur wint opnieuw in Oudenaarde (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Alexandra Tondeur had zo goed als geen tegenstand, maar door de rolling start had ze niet meteen zicht op de tegenstand. Bovendien wou ze ook tussen de mannen een sterke prestatie neerzetten En dat lukte haar vlot tijdens de 1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. De ITU long distance wereldkampioene van 2019 pakte overtuigend de overwinning met een 17de tijd overall in 2u29’18. Liesbeth Verbiest werd op meer dan zes minuten tweede. Chariel De Cock werd derde in 2u38’15.

Heemeryck start achteraan

Podium in Oudenaarde met Ben De Wolf, Pieter Heemeryck en Sven Vandenbroucke (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Pieter Heemeryck startte samen met broer Sander en snelle zwemmer Adam Lambrechts helemaal achteraan bij de wave met snelle zwemmers. Dat bleek tactisch een goeie keuze. Sven Vandenbroucke, Ben De Wolf en Edouard Verstraete zwommen een stuk verkeerd en verloren een stuk van hun voorsprong. Maar dan nog bleek Pieter Heemeryck te snel.

“Ik ging al na 1 km verkeerd en heb een minuutje verloren”, vertelde Pieter. “Ook het plan om als laatste te starten was helemaal niet tactisch. Ik was wat laat aan de start en ik wou me niet opdringen om nog naar voor te geraken. Voor de rest was het genieten van het feit dat we weer konden racen. Er waren dan wel geen toeschouwers, door de concurrenten die je rond je zag, het afgesloten parcours, de seingevers etcetera kreeg je wel dat echte wedstrijdgevoel en dat deugd,” aldus Pieter.

#TriforPhil finish van Sven Vandenbroucke

Sven Vandenbroucke en zijn #TriForPhil medaillon (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Zijn broer stapte tijdens het fietsen helaas uit wegens een lekke band in de beginfase en ook Adam Lambrechts had het in de erg winderige fietsproef moeilijk. Pieter kwam alleen in de wissel binnen, vlak achter een kopgroep van drie met Vandenbroucke, De Wolf en Verstraete. In het lopen kreeg De Reiger na 1 ronde leider Vandenbroucke al te pakken. Maar Sven behield zijn leidersplaats en kwam als eerste binnen, met een Kasper Lagae medaillon bij wijze van #TriForPhil finish.

De overwinning ging echter naar Pieter Heemeryck in 2u07’34. Sven Vandenbroucke werd in 2u12’18 tweede. Ben De Wolf, van de Optimize Bike & Tri Shop en het BMC Vifitsport triatlon team, werd knap derde in 2u14’15. Hans Van Den Buverie werd vierde en Edouard Verstraete vijfde.

Uitslagen Triatlon van Vlaanderen Oudenaarde 2020