Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens op handvol seconden van brons op WK triatlon in Hamburg, Vincent Luis verlengt titel
Jelle Geens op weg naar de 4de plaats op het WK in Hamburg in 2020 (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Jelle Geens op handvol seconden van brons op WK triatlon in Hamburg, Vincent Luis verlengt titel

Jelle Geens heeft een fantastische vierde plaats behaald op het WK triatlon in Hamburg, op een handvol seconden van het brons. De World Triathlon Series sprinttriatlon van Hamburg was de enige manche van de WTS die overbleef na heel wat corona-afgelastingen en de wedstrijd werd door World Triathlon gepromoveerd tot Grand Final, het WK voor de atleten van de korte afstand. Voor Belgie kwamen Erwin Vanderplancke en Jelle Geens in actie. Geens had een sterke wedstrijd, maar hij slaagde er net niet in om het gat dicht te lopen naar de 3 overblijvende koplopers en moest vrede nemen met een heel mooie vierde plaats.

Jelle Geens kreeg in Hamburg het gezelschap van Erwin Vanderplanck, omdat Marten Van Riel uit de running is door een breuk aan het schaambeen na een val op stage. De twee Belgen zwommen sterk en kwamen als 26ste en 28ste uit het water, op slechts 15 seconden van Alistair Brownlee. Het hele veld bleef overigens dicht bij elkaar in de 750 meter zwemmen.

In de 20 km fietsen, door verlaten Hamburgse straten waar andere jaren tienduizenden toeschouwers stonden, ontstond er onder impuls van een sterke Alistair Brownlee een kopgroep van acht triatleten met naast Alistair ook Johnny Brownlee, Mark Devay, Dorian Coninx, Leo Bergere, Justus Nieschlag, Vasco Vilaca en Vincent Luis. Jelle Geens knapte in de grote groep samen met Kristian Blummenfelt het achtervolgingswerk op en hield het verschil op 20 seconden. Erwin Vanderplancke was aanvankelijk mee met de groep van Jelle maar viel terug naar een derde groepje op meer dan een minuut van de leiders.

Jelle Geens op kop in de Grand Final in Hamburg (foto: 3athlon.be)

Indrukwekkend loopnummer van Snelle Jelle

De acht koplopers slaagden er in om voorop te blijven en wisselden met 20 seconden voorsprong. Jelle Geens had een erg snelle wissel. Hij begon als elfde aan de afsluitende 5 km lopen. Jelle raapte samen met Richard Murray in de eerste twee kilometers drie koplopers op en sloot halfweg aan bij Dorian Coninx en Alistair Brownlee, op 13 seconden van een kopgroepje van 3. Naast regerend wereldkampioen Vincent Luis en diens landgenoot Leo Bergere liep ook de verrassende Portugees Vasco Vilaca mee vooraan, in 2017 vice-wereldkampioen en Europees kampioen bij de junioren.

In de slotkilometer kwam Jelle nog heel dicht bij de drie, maar het werd een heel mooie vierde plaats na een straffe wedstrijd. Titelverdediger Vincent Luis spurtte in de laatste 400 meter naar een nieuwe wereldtitel. En Vilaca verraste iedereen door drie jaar na het zilver bij de junioren nu ook vice-wereldkampioen bij de profs te worden. Het brons was voor Leo Bergere. Vincent Luis won in 49’13. Jelle werd vierde op slechts tien seconden! Erwin Vanderplancke werd 53ste op 3’30.

Om 18 u. komen Valerie Barthelemy, Hanne De Vet en Claire Michel aan de start van het WK triatlon bij de vrouwen. Ook die wedstrijd is live te volgen op triathlonlive.tv. Zondag kan Jelle Geens nog een gooi doen naar een medaille met de Belgian Hammers tijdens het WK Mixed Team Relay…