Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
BK ploegentriatlon in Doornik wordt geannuleerd, commissaris geeft geen toestemming
Geen BK ploegentriatlon in 2020 (foto: 3athlon.be)
Nieuws

BK ploegentriatlon in Doornik wordt geannuleerd, commissaris geeft geen toestemming

Het einde van het sowieso al erg korte triatlonseizoen 2020 wordt er één in mineur want het BK ploegentriatlon in Doornik, op hun nieuwe datum van 4 oktober normaal de absolute seizoensafsluiter, wordt geannuleerd. De commissaris van de politiezone Tournaisis geeft geen toestemming om de triatlon zoals gepland te laten doorgaan, terwijl volgens organisator TRIGT de burgemeester van Doornik wel groen licht gegeven had. Het is de zoveelste ontgoocheling van het meest bizarre triatlonseizoen ooit…

We spraken woensdag een zwaar ontgoochelde Jacques Naveau, voorzitter van TRIGT. “De commissaris heeft ons dinsdag laten weten dat hij geen toestemming geeft en dat heeft niet eens iets met de veiligheid te maken,” vertelt Jacques. “Hij beweert dat hij het dossier te laat ontvangen heeft. Wij hebben het hele dossier nochtans in juni opgemaakt toen we duidelijkheid hadden over de nieuwe datum en we hebben nadien begin juli het dossier aan hem overgemaakt. Dit is ongezien. Ik heb het in 31 jaar triatlons organiseren nooit meegemaakt, zeker ook omdat we al wel goedkeuring kregen van de burgemeester. We hebben nog alles geprobeerd om de commissaris te overtuigen, maar hij blijft bij zijn standpunt. We hebben dan ook helaas geen andere mogelijkheid dan de wedstrijd te annuleren. Dit is een zwarte dag voor mij, maar vooral ook voor alle triatleten die naar de wedstrijd uitkeken.”

“2.500 mondmaskers besteld”

En zo komt er dit seizoen, uitgezonderd de Challenge de l’Ourthe en de Houffaraid van Sportevents, dus geen enkele triatlon in Wallonie, terwijl in Vlaanderen de laatste weken wedstrijden wel corona-proof konden doorgaan. Eerder werd ook al de Ironlakes bij de Lacs de l’Eau d’Heure geannuleerd na een omstreden beslissing van de burgemeester van Froidchapelle. “We hebben inderdaad aangehaald dat er in Vlaanderen opnieuw triatlons werden georganiseerd en dat de wedstrijden erg gedisciplineerd verliepen,” gaat Jaacques verder. “Ik was ook in Viersel en zag daar dat het op een corona-proof manier kon. Iedereen droeg er zijn mondmasker. Maar ook dat argument helpt ons helaas niet vooruit. Ondertussen hadden wij wel alle maatregelen getroffen en kosten gemaakt om ook het BK ploegentriatlon op een veilige manier te laten doorgaan. We hadden 2.500 mondmaskers besteld, maar ook alcoholgels, kleine flesjes water voor de bevoorrading… We hebben ondertussen ook al flink wat kosten gemaakt. Nee, ik ben enorm ontgoocheld,” aldus Jacques Naveau.

Het BK ploegentriatlon in Doornik zou aanvankelijk doorgaan op zondag 3 mei, maar door de corona-crisis die toen nog volop aan de gang was, werd besloten de wedstrijd op te schuiven naar zondag 4 oktober. Wat de praktische gevolgen zijn voor de ingeschreven ploegen in Doornik is nog niet duidelijk. Door het wegvallen van het BK ploegentriatlon wordt ook de T3 Series onthoofd. Op deze manier wordt de derde manche, de relay nu zaterdag in Lille, meteen ook de laatste. En zo wordt Dendermonde, waar door blauwalg het zondag een duatlon wordt in plaats van een triatlon, de slotwedstrijd van een bewogen seizoen…