Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Rinus van backpacker tot Ironman triatleet: “Zwaar na werkdag van 9 uur op plantage nog 3 uur trainen”
Rinus Verhamme finisht zijn eerste triatlon in de Ironman Cairns (foto: Rinus Verhamme)
Nieuws

Rinus van backpacker tot Ironman triatleet: “Zwaar na werkdag van 9 uur op plantage nog 3 uur trainen”

In Cairns kon een van de weinige volledige Ironman triatlons van het seizoen 2020 gelukkig wel doorgaan, en dat was goed nieuws voor de jonge Belgische triatleet Rinus Verhamme, een West-Vlaamse backpacker van 22 jaar die na bijna 2 jaar in Australië besloot om er zijn allereerste triatlon te doen. Wij spraken met Rinus over hard werken op de bananenplantage, met een beperkt budget het materiaal bij elkaar vinden en toch finishen in je eerste triatlon, ook al is het 32 graden tijdens de marathon. “Al dat triatlon-materiaal kon ik niet allemaal betalen, dus moet je kiezen wat het belangrijkste is en zo selectief een selectie opstellen van wat ik echt nodig had om de finish line te halen op een budget…”

Rinus Verhamme deed de 3,8 km zwemmen in 1u13’52. Hij fietste de 180 km in 6u23’50 op een inderhaast bij elkaar geknustelde triatlonfiets. De marathon legde hij af in 4u45’37. Zijn eindtijd van 12u40’20 leverde hem de 137ste plaats op 215 finishers op en een knappe vijfde plaats bij de M18. En dan te weten dat de Ironman Cairns zijn debuut was. “Inderdaad, ik ben hier nu al bijna twee jaar in Australië en dit was mijn eerste triatlon, dus ik begon eraan als een complete rookie,” vertelt Rinus. “Wat ik wel heb, is kennis van hydratatie, supplementen en voeding, vanwege mijn bodybuilding achtergrond.” In 2016 werd hij overigens nog Europees kampioen bodybuilding.

Backpacker in Australie (foto: Rinus Verhamme)

“De finish halen op een budget”

Als backpacker trok Rinus door Australie, onderweg werkend om in zijn levensonderhoud te voorzien. “Het probleem dat ik had, was vooral financieel, want een tt-bike en triatlongear, je inschrijving, bike gear, reparaties, extra voeding enzo, dat kost geld. En dat kon ik niet allemaal betalen, dus moet je kiezen wat het belangrijkste is en zo selectief een selectie opstellen van wat ik echt nodig had om de finish line te halen op een budget,” legt Rinus uit. En dus werd het knutselen. “Ik heb een 2014 aluminium Boardman koersfiets met carbon vorken tot triatlon bike ‘getuned’. En een vriend leende me zijn tijdrithelm.”

De tot triatlonfiets omgebouwde Boardman (foto: Rinus Verhamme)

“Fysiek vermoeiend werk op de bananenplantage”

Zijn voorbereiding was ook niet evident. Het avontuurlijke leven van een backpacker mag er dan exotisch uitzien, het is ook hard werken om te kunnen overleven. En dat zorgt voor een niet zo gemakkelijke combinatie met trainen voor een Ironman. “Het was niet gemakkelijk, nee. Ik werkte op een bananen-plantage in de natste regio in Australië. Het is 40 uur per week hard werken. Het werk was zeer fysiek vermoeiend en de motivatie om na een 9 uur lange werkdag, toch nog drie uur te trainen, was soms ver te zoeken,” verduidelijkt de man uit het West-Vlaamse Tielt.

Rinus had tot de Ironman Cairns nog nooit een triatlon gedaan, en de wedstrijd viel wel mee, al was het lopen lastig door de warmte. “De wedstrijd was best wel ok, maar het was 32 graden en de warmte maakte het wel zwaar. Het lopen was voor mij het lastigste. In de hitte was het moeilijk om tempo te houden zonder te oververhitten en vooral maagkrampen te ontwijken van de gels en vloeibare electrolytes.”

Rinus Verhamme’s finish in de Ironman Cairns (foto: Rinus Verhamme)

“Ja, ik ben verkocht aan triatlon nu”

Met een debuut van 12u40 heeft Rinus Verhamme de smaak ook meteen te pakken en voorlopig is er ook nog geen sprake van terugkeren naar België. Hij heeft zijn volgende Ironman al gepland, opnieuw down under. “Ja, ik heb nog triatlonplannen,” lacht hij. “Ik ben volledig verkocht nu. Alleen is de volgende wedstrijd pas in mei. Waarschijnlijk wordt het dan de Ironman Australia in Port Macquarie,” aldus Rinus.