Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
15 jaar 3athlon.be: Het begon met bochtentechniek, stroming in kanaal en stickers op je fiets verwijderen…
Kanaalzwemmen in Olen (foto: Dirk De Wolf)
Extra

15 jaar 3athlon.be: Het begon met bochtentechniek, stroming in kanaal en stickers op je fiets verwijderen…

Op 3 oktober 2005 zette Jim De Sitter de triatlonwebsite 3athlon.be online en dus vieren we vanaf nu het jubileum van 15 jaar 3athlon.be, nog altijd de grootste triatlon- en duatlon-website in Belgie. Op 15 jaar tijd kwam veel lief en leed van atleten voorbij, heet nieuws, een massa wedstrijd-verslagen, honderdduizenden foto’s, persoonlijke verhalen, leuke anekdotes, reviews, training- en nutritiontips en veel meer. Maar destijds begon het met een aantal opvallende tips en trics die we graag nog eens vanonder het stof halen: hoe sneller door je bochten te gaan (en “snellere renners ophouden”), hoe je de stroming in het kanaal aanpakt en wat de beste manier is om stickers van je fiets of helm te verwijderen…

Zwemmen in een kanaal met stroming

Het eerste inhoudelijke artikel op 3athlon.be was gericht op de triatleten die graag eens in open water zwemmen en dat dan ook nog eens in een kanaal doen. Maar hoe zit dat nu met die stroming? Het was een eerder compact artikel, maar wel duidelijk 😉

In een kanaal heb je altijd wel een beetje stroming.
Het is zo dat de stroming in het midden sterker is dan aan de kant.
Moet je tegen de stroom zwemmen, zal je dus minder tegenstroom hebben aan de kant.
Zwem je met de stroming mee, zal je sneller vooruit gaan in het midden.
..

Sneller door de bochten

De bochtentechniek van triatleten stond ook in 2005 al ter discussie 😉 En zelfs vandaag zien we nog altijd triatleten en duatleten die zeker baat hebben bij de tips van het tweede artikel ooit op 3athlon.be. En zou Jim dat gemeend hebben: “Zo hou je snellere renners op”? 😀

Je mag nog een hele sterke fietser zijn, maar wanneer je geen bochten techniek hebt, zal het je veel kracht kosten om bij je peloton te blijven, of erger, je wordt gelost. Daarom volgende 3 tips:

* Het lijkt misschien evident, maar zorg dat in een bocht naar links, je linker pedaal omhoog staat. In een bocht naar rechts, de rechter pedaal omhoog.
* Aansluitend bij vorige tip: duw zo hard mogelijk op de pedaal die naar beneden staat. Zet echt zo veel mogelijk gewicht op die pedaal, en je zal merken dat je de bocht veel scherper, en dus aan hogere snelheid kan aansnijden.
* En ben je in je groep toch nog steeds de traagste in de bochten, zorg dan dat je vooraan de groep zit bij het insnijden van de bocht. Zo hou je snellere renners op. Hang je achteraan het peloton, dan word je losgereden

Stickers op je fiets en helm

Ook 15 jaar geleden al kreeg je meestal stickers mee bij je inschrijving om op je fiets en je fietshelm te plakken. Hoewel sommige triatleten zo’n Ironman sticker graag laten hangen als aandenken, is het meestal niet evident om de stickers weer te verwijderen. Jim had daar in 2005 al een gouden tip voor: lijnolie 😉

Je zal waarschijnlijk na een wedstrijd al staan krabben hebben om de sticker met je nummer van je fiets/helm te peuteren. Probeer nooit met white-spirit, terpentijn of andere dissolventen. De kans is heel groot dat je je lak beschadigd. Een tip: lijnolie (wordt gebruikt om tegel-vloeren te boenen, en is te verkrijgen in elke supermarkt). Het gaat misschien wat langer duren dan white-spirit, maar je zal geen krassen of beschadiging aan je fiets hebben.

Dep een vod goed in de olie, en wrijf gewoon de sticker een paar keer heel goed in.
Zeker met die papieren etikketten. Laat de olie goed indringen, en stilletjesaan zal de lijm losweken.
Herhaal dit tot wanneer alle lijmresten weg zijn. Succes

15 jarig bestaan uitgebreid vieren

Uiteraard gaan we de komende dagen en weken het 15-jarig bestaan van 3athlon.be uitgebreid vieren. We gaan zeker nog een paar keer terugblikken op de afgelopen 15 jaar, met onder andere aan het woord: Jim De Sitter zelf, de oprichter van (hopelijk) jouw dagelijkse leesvoer als triatleet, duatleet en multisporter. Dus verwacht je alvast aan de meest opmerkelijke, de grappigste, de meest aangrijpende en de best gelezen artikels van 15 jaar 3athlon.be.

We lanceren de komende weken ook ons grote 3athlon.be onderzoek, waarmee je mooie prijzen kan winnen., dus houd de komende tijd 3athlon.be zeker in de gaten. En dankjewel om al 15 jaar trouwe lezer te zijn, daarvoor doen we het toch elke dag weer…