Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Licht van de Eddy, de Baroudeuse en de Roubaix… Belgische triatleet maakt lampen met fietsonderdelen
Extra

Licht van de Eddy, de Baroudeuse en de Roubaix… Belgische triatleet maakt lampen met fietsonderdelen

De Belgische triatleet Didier Vandenbosch is op 3athlon.be al een paar keer voorbijgekomen door zijn sterke prestaties op het WK Xterra in Maui en age group medailles op EK’s en WK’s cross-triatlon en -duatlon. Deze keer brengen we Babelute, zoals de Brusselse fotograaf-triatleet onder vrienden bekend staat, een keer in de aandacht als kunstenaar. In zijn eigen atelier vervaardigt Didier namelijk unieke, sfeervolle lampen, met de hand gemaakt met fiets-componenten, zoals tandwielen, cassettes en derailleurs. De creaties kregen fietsgerelateerde namen mee, en ze zijn te koop, dus dit is jouw kans om de Eddy, de Baroudeuse of de Roubaix in huis te halen…

Heel wat triatleten zochten in 2020 tijdens de corona-pandemie naar alternatieve uitdagingen. Voor Didier Vandenbosch werd dat een erg kunstzinnig project. “Het is inderdaad begonnen met de corona-crisis,” vertelt Babelute. “Er was als fotograaf niet veel werk en ik had dus niet veel reportages te doen. Ik ben eerst begonnen met foto s te maken van de mensen in mijn gemeente gedurende de eerste lockdown. Die foto’s heb ik verzameld in #Stayhome, een boek dat juist gepubliceerd is.”

“Prullenbakken van fietswinkels leegmaken”

“Toen dat klaar was, heb ik een beetje werk in huis gedaan en een atelier klaar gemaakt om fiets-herstellingen aan huis te beginnen. Maar jammer genoeg waren de cursussen fiets-herstellen op school volzet. Zo ben ik uiteindelijk begonnen met een paar lampen te bouwen met oude cassettes, tandwielen en derailleurs. De mensen die de eerste creaties zagen, waren meteen enthousiast,” legt Didier uit.

“Daarna ben ik in de prullenbak van twee fietswinkels in de buurt gaan zoeken naar leuke onderdelen. En een vriend van mij, die timmerman is, heeft mij oude planken bezorgd, waarvan ik de basis van de lampen maak. Ondertussen rijd ik samen met mijn zoon, die aan het leren rijden is, ook overal in België rond om oude glazen stolpen te gaan kopen, die we gevonden hebben op 2dehands en Marktplaats. Ik vind het leuk om doen, maar als ik eerlijk mag zijn, hoop ik vooral in 2021 weer aan wedstrijden deel te mogen nemen, zeker nu ik in de M55 age group terecht ben gekomen dit jaar,” aldus Didier

De volledige collectie van de met de hand gemaakte lampen vind je op de Babelute website van Didier.