Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wereldkampioenschap 70.3 Ironman in 2023 voor het eerst in Finland
Daniela Ryf wereldkampioene 70.3 in Nice (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D'haene)
Nieuws

Wereldkampioenschap 70.3 Ironman in 2023 voor het eerst in Finland

Het wereldkampioenschap Ironman 70.3, het officieuze WK halve triatlon, wordt in 2023 gehouden in het Finse Lahti. Het is voor de allereerste keer dat een WK triatlon in Finland plaats zal vinden. Ironman had eerder al gecommuniceerd dat het WK in 2023 opnieuw in Europa zou gehouden worden, met Lahti en het Oostenrijkse Klagenfurt als kandidaten. Oorspronkelijk zou Lahti of Klagenfurt het WK in 2022 al organiseren, maar door de corona-maatregelen werd dat noodgedwongen verschoven. Het WK in 2021, als dat er al komt, wordt in het Amerikaanse St-George gehouden. In 2022 mag het Nieuw-Zeelandse Taupo het WK organiseren, ter compensatie voor het geannuleerde WK van 2020.

Lahti vs Klagenfurt

Lahti was samen met het Oostenrijkse Klagenfurt in de race om het WK 70.3 te organiseren en is nu dus de gelukkige winnaar. Oorspronkelijk zou Lahti of Klagenfurt het WK in 2022 al organiseren, maar door de corona-maatregelen werd dat noodgedwongen verschoven. Dat de keuze op de Finse stad is gevallen, is enigzins een verrassing. Lahti trad pas in 2018 toe tot het Ironman-circuit, terwijl Klagenfurt al jaren een klassieker is. Marino Vanhoenacker won de volledige Ironman van Klagenfurt maar liefst 8 keer en brak er in 2011 het wereldrecord. Lahti, op ongeveer een uurtje van Helsinki, heeft vooral sterke troeven met zijn glooiende parcours langs het meer van Vesijarvi. In 2019 wonnen Daniel Bakkegard en India Lee de 70.3 Ironman in Finland.

Dit jaar – 2021 – wordt het WK Ironman 70.3 in het Amerikaanse St. George georganiseerd, terwijl het WK-circus in 2022 verplaatst naar het Nieuw-Zeelandse Taupo. In 2020 werd er vanwege alle corona-maatregelen geen WK Ironman 70.3 georganiseerd. In 2019 werd het evenement in het Franse Nice gehouden: daar trokken de Noor Gustav Iden en de Zwitserse Daniela Ryf aan het langste eind. Zij zijn dus de regerende kampioenen. Ryf won toen overigens haar vijfde wereldtitel op de halve afstand. “Voor ons is het geweldig om ieder jaar een WK op een andere locatie te kunnen organiseren en atleten de kans te geven overal te racen”, sprak Ironman CEO Andrew Messick onder andere.