Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alistair Brownlee na DSQ in kwart-triatlon Leeds “Dit was vrij zeker mijn laatste WTCS race ooit…”
Alistair Brownlee loopt helemaal achteraan in Leeds in wellicht zijn laatste WTCS-triatlon (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Alistair Brownlee na DSQ in kwart-triatlon Leeds “Dit was vrij zeker mijn laatste WTCS race ooit…”

Hebben we de Britse triatleet Alistair Brownlee in Leeds voor het laatst aan het werk gezien in een internationale short distance triatlon? Uit de eerste reactie van de tweevoudige olympische kampioen na de WTCS-triatlon van Leeds blijkt wel dat het zijn laatste WTCS-race ooit was. In plaats van een miraculeuze heropstanding in de zoektocht naar een olympisch ticket voor Tokio werd het een roemloze diskwalificatie. Alistair reageerde al dat hij niet bewust de Amerikaanse triatleet Chase McQueen had ondergeduwd tijdens het zwemnummer en kreeg van verschillende kanten veel steun. Maar we zien dus zo goed als zeker geen Alistair Brownlee in de olympische triatlon in Tokio.

“Subjectieve beslissing in de hitte van de strijd”

De diskwalificatie kwam hard aan, nota bene in Leeds, de stad waar de Brownlees op handen worden gedragen. “Dat was echt een zware dag,” vertelde hij aan BBC Sport. “Ik wist pas in de laatste ronde dat ik gediskwalificeerd was, dus het was een bitter einde. In het midden van het zwemmen kan er van alles gebeuren. Ik zat midden in een slag en ik kan je garanderen dat 10 seconden voor en 10 seconden na het bewuste moment mij hetzelfde overkwam. Het is een subjectieve beslissing in de hitte van de strijd, maar het is wat het is.”

Brownlee besloot geen klacht in te dienen en liep de race nog uit, al finishte hij helemaal achteraan het pak, op de 42ste plaats. Het lijkt er ook sterk op dat het meteen zijn laatste keer was in de WTCS-series. “Ik was er vrij zeker van dat dit mijn laatste World Triathlon Championship Series wedstrijd zou zijn,” vervolgde hij. “Ik heb de laatste drie à vier maanden geworsteld met een enkelblessure. Ik had vandaag een wonder nodig. Ik heb alles gedaan wat ik kan en ik had wat geluk nodig, maar dat was me niet gegund.”

“Leg me toe op de lange afstand”

Alistair Brownlee wil nu de tijd nemen om een operatie te ondergaan aan zijn enkel en opnieuw fysiek in orde te geraken. “Mijn focus ligt nu op opnieuw gezond worden en dan leg ik me volledig toe op de lange afstand,” aldus nog de tweevoudige olympische kampioen triatlon. Het zou sowieso lastig worden om een kwalificatie voor Tokio te behalen voor de oudste van de Brownlee-broers.

Jonny Brownlee is al gekwalificeerd en voorlopig heeft Groot-Brittanië slechts twee startplaatsen in de olympische triatlon bij de mannen. En sinds zondag heeft Alex Yee duidelijk laten zien dat hij recht heeft op het tweede ticket. Of er nog een derde ticket bijkomt, hangt af van de prestatie van Tom Bishop in Huatulco, in de laatste World Cup race voor de kwalificatie voor Tokio afgesloten wordt. Met de huidige vorm van Bishop, in Leeds pas 16de, lijkt het er niet meteen op dat hij van de 34ste naar de 30ste plaats in de olympic ranking kan geraken.