Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“We nemen geen risico’s met de waterkwaliteit” – Belgian Hammers doen geen ‘Swim Familiarisation’
Op foto ziet het Odaiba Marine Park in Tokyo Bay er wel goed uit (foto: Go Tokyo)
Nieuws

“We nemen geen risico’s met de waterkwaliteit” – Belgian Hammers doen geen ‘Swim Familiarisation’

Terwijl in België de triatlon-community opgeschrikt werd door het nieuws van het gedwongen forfait van Jelle Geens gaat het leven in Tokio wel verder voor de andere triatleten op de Olympische Spelen. Vrijdagochtend stond voor twee van de drie Belgische triatleten de parcoursverkenning voor het fietsen op het programma. Marten Van Riel doet op zaterdag de verkenning van het parcours, Claire Michel en Valerie Barthelemy waren vrijdag al op de afspraak. De ‘swim familiarisation’, de verkenning van het zwemparcours, slaan de drie Belgian Hammers allemaal over. Ze willen geen risico’s lopen op ziekte met de bekende mindere waterkwaliteit in Tokyo Bay.

Er is de laatste tijd al heel wat geschreven over de waterkwaliteit van Tokyo Bay. De voorbije jaren zijn er verschillende maatregelen genomen om het water van het Odaiba Marine Park, waar de triatleten tijdens hun races zwemmen, te zuiveren. De kwaliteit van het water is er op vooruit gegaan tegenover vroeger, maar volgens plaatselijke media stinkt het er en is het water verre van vrij van bacteriën. Japanse triatleten reageerden al dat het al bij al nog meevalt en dat ze al in vuiler water hebben gezwommen.

“In Rio veel triatleten ziek na swim familiarisation”

De Belgische triatlondelegatie neemt hoe dan ook geen risico’s. “We doen inderdaad geen swim familiarisation,” vertelt Nick Baelus vanuit Tokio. “Het gevaar voor de hygiëne en de gezondheid is veel te groot door het vervuild water. De watertemperatuur valt voorlopig mee. In plaats van de verwachte 30 graden, was het nu 27 graden. En de organisatie heeft beloofd dat de waterkwaliteit voldoende is.”

“In de wedstrijden moeten onze triatleten er in en er uit en dan zetten ze hun wedstrijd gewoon verder. Maar voor de swim familiarisation nemen we geen enkel risico. We hebben lessen getrokken uit Rio vijf jaar geleden. Daar zijn veel triatleten ziek geworden de dagen na de swim familiarisation. Na het olympisch test-event in Tokio in 2019 was er overigens niemand ziek, maar zoals gezegd, het is beter om geen risico’s te nemen.”

De Belgische triatleten zitten ondertussen in het olympisch dorp in Tokio zelf en niet langer in het trainingskamp in Mito, waar de omstandigheden om te trainen beter waren. “We hebben de bike familiarisation vrijdagochtend vroeg kunnen doen met Valerie en Claire. En de atleten kunnen in het dorp op de powertrainer op de fiets trainen. En lopen kan ook nog in het dorp,” aldus Nick.