Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens wint WTCS triatlon Abu Dhabi met indrukwekkend looptempo
Jelle Geens won de WTCS Abu Dhabi triatlon in 2021 (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Jelle Geens wint WTCS triatlon Abu Dhabi met indrukwekkend looptempo

De Belgische triatleet Jelle Geens heeft de WTCS triatlon van Abu Dhabi gewonnen, zijn tweede overwinning op het allerhoogste niveau in zijn carriere. De sprinttriatlon op het Yas Marina Formule 1 circuit was de eerste manche van de World Triathlon Championship series van 2022. Voor Geens was het zijn heroptreden nadat hij in de WTCS van Montreal in september ten val kwam in het lopen en het scafoide beentje in zijn pols brak.

Van de hoofdrolspelers in de Olympische Spelen ontbraken er een aantal in Abu Dhabi. Onder andere Kristian Blummenfelt, Alex Yee, Marten Van Riel, Mario Mola, Gustav Iden en Jonnie Brownlee gaven forfait voor de race op het Yas Marina Formule 1 circuit. Met Hayden Wilde, Morgan Pearson, Pierre Le Corre, Leo Bergere, Vasco Vilaca, Bence Bicsak, Tyler Mislawchuck, Vincent Luis en Jelle Geens bleven er nog genoeg toppers over. Vincent Luis maakte de favrietenrol weer helemaal waar. De Fransman kwam samen met de Hongaar Mark Devay na 8’44 als leider uit het water na 750 meter zwemmen. Jelle Geens volgde als 39ste op 32 seconden.

Met een goeie wissel nestelde Jelle Geens zich in de grote achtervolgende groep die op 15 seconden volgde van Luis en Devay. In de tweede van vijf ronden op de fiets werden de twee leiders al opgeraapt en kregen we een kopgroep van 30 triatleten. In de derde ronde kregen we een breuk in de kopgroep en bleven vooraan 17 atleten over, vooral onder het beukwerk van de Spaanse triatleet Antonio Serrat. Jelle Geens zat mooi mee voorin en zag een ideaal scenario zich ontplooien. De koplopers pakten na 20 km fietsen een voorsprong van 40 seconden op de achtervolgers met onder andere Morgen Pearson en Menno Koolhaas.

Aanval op 1 km van finish

https://twitter.com/worldtriathlon/status/1456579098470457355

Jelle Geens begon als vierde atleet aan de 5 km lopen. Er vormde zich een kopgroepje van 7 atleten, maar onder impuls van Jelle Geens bleven ze nog met vier kandidaten voor de zege over na 1 ronde lopen. In het spoor van Jelle Geens volgden Vincent Luis, Antonio Serrat en de jonge Hongaar Bence Bicsak. In de laatste kilometer zette Jelle Geens een ultieme versnelling in. Vincent Luis probeerde nog even terug te komen, maar de Belgian Hammer liep naar zijn tweede WTCS overwinning uit zijn carriere, na ook al winst in Montreal in 2019.

Jelle Geens gaf deze week in een interview bij 3athlon.be al aan dat hij op training voelde dat hij een topvorm te pakken heeft in het lopen. Na alle pech van dit seizoen, het missen van de individuele triatlon op de Spelen en de breuk in het scafoide beentje, was het een geweldige opsteker voor Jelle. Dat was ook duidelijk bij de schreeuw en het zegegebaar aan de finish…