Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De tweede internationale triatlon ooit van Kristian Blummenfelt was in België – video
Kristian Blummenfelt met in zijn zog Regis Bader in de ETU Junior European Cup in Doornik in 2011 (foto: 3athlon.be)
Nieuws

De tweede internationale triatlon ooit van Kristian Blummenfelt was in België – video

De triatlonwereld was de afgelopen week in de ban van de topprestatie van Kristian Blummenfelt bij zijn debuut op de volledige afstand in de Ironman van Cozumel, maar wist je ook dat de olympische kampioen triatlon mee de basis heeft gelegd voor zijn latere topjaren in een Belgische triatlon? Exact tien jaar geleden deed Kristian Blummenfelt zijn tweede internationale triatlon ooit, de ETU Junior European Cup in Doornik, België. Hij was toen nog niet de imposante verschijning die hij nu is, maar haalde wel uit op de fiets en in het lopen, al werd hij in de strijd om de vierde plaats nog geklopt door een Belg. Wij spraken met Regis Bader, die zich nog wel de Noren herinnert maar vergeten was dat hij de olympische kampioen ooit geklopt heeft. En er bestaan ook beelden van de race via TriathlonTV waarin Blummenfelt ook te zien is.

De Noorse triatleet Kristian Blummenfelt krijgt zijn eerste internationale ervaring op het Europees kampioenschap triatlon bij de juniores, in het Ierse Athlone in 2010. Hij wordt anoniem 52ste op het EK, maar besluit wel door te zetten. 2011 wordt zijn eerste internationale seizoen en zijn eerste grote afspraak is de ETU Junior European Cup op 30 april in Doornik. Thomas Jurgens is er de snelste zwemmer, maar Kristian Blummenfelt maakt veel terrein goed in het fietsen en zet zich in een achtervolgend groepje achter de ontsnapte Italiaan Matthias Steinwandter, de latere winnaar. Het groepje strijdt om de laatste podiumplaats en in het ultieme gevecht om de vierde plaats is het jonge Belgische talent Regis Bader uiteindelijk 8 seconden sneller dan de Hongaar Hanko en 13 seconden sneller dan Blummenfelt, die zesde wordt.

“Ik kan me niet herinneren dat ik voor Blummenfelt finishte”

Regis Bader was destijds een absoluut toptalent. Ondertussen is hij al een paar jaar gestopt met triatlon, al komt er volgend seizoen mogelijk een comeback op de lange afstand aan. Hij herinnert zich de wedstrijd in Doornik nog goed. “Ja, ik weet het nog heel goed dat Kristian Blummenfelt er bij was,” vertelt Regis. “Want hij sliep bij ons in het Adeps centrum. Wat toen al heel indrukwekkend was, was dat de Noren met verschillende coaches waren gekomen om de prestaties enz. te analyseren.”

Regis klopte de Noor in het lopen, al herinnerde hij zich de uitslag niet meteen. “Er was een zeer sterk deelnemersveld dat jaar voor een Junior European Cup en ik kan me niet eens herinneren dat ik voor hem eindigde. Ik weet nog dat ze heel snel gezwommen hadden en ze waren sterk begonnen op de fiets. Het was Maxime Swertvagher die alle moeite moest doen om ons terug te brengen tot bij hun groep. Ik denk dat dat de laatste keer was dat ik de kans had om voor Blummenfelt te eindigen, want op de wereldkampioenschappen in Peking eindigde hij net voor mij,” lacht Regis.

“Fier dat ik met toptriatleten heb kunnen sporten”

Ondanks zijn talent bij de jeugd kwam er geen topsportcarriere bij Regis Bader. “Ik ben nog een tijdje triatlon blijven doen op de langere afstanden, maar als amateur. De laatste jaren ben ik gestopt om mijn huis te renoveren. Maar volgend seizoen wil ik wel weer eens meedoen aan XL triatlon in Gerardmer.” Regis kijkt met fierheid en zonder spijt terug op zijn carriere. En hij kan zeggen dat hij ooit een olympisch kampioen geklopt heeft. “Nee, ik heb er helemaal geen spijt van dat ik gestopt ben met triatlon,” legt Regis uit. “Ik denk dat ik mijn doel had bereikt en psychologisch wilde ik iets anders. Het is eerder met grote trots en veel plezier dat ik de resultaten volg van mensen waarmee ik vroeger heb geconcurreerd. Ik heb het geluk dat ik met de meeste toptriatlonspelers van dit decennium ben begonnen,” aldus Regis Bader.

En check ook even in de uitslag hieronder wie tweede Belg was en de negende plaats pakte 😉

Uitslag ETU European Junior Cup Tournai 2011