Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
PTO raadt pro-triatleten af kritiek te geven op de PTO rankings: “Geen verbod, wel advies”
Lucy Charles voor Team Europe in de Collins Cup (foto: PTO)
Nieuws

PTO raadt pro-triatleten af kritiek te geven op de PTO rankings: “Geen verbod, wel advies”

De PTO, de Professional Triathletes Organisation, heeft de laatste jaren voor een nieuwe wind gezorgd in de internationale triatlonsport met verhoogd prijzengeld bij veel (long distance) triatlons en een mooie premie aan het einde van het jaar voor wie in het bovenste deel van de PTO ranking eindigt. Maar juist die ranking en de manier waarop die wordt berekend, ligt de laatste tijd onder vuur. “Kritiek op het rankingsysteem kan schade berokkenen aan de mogelijkheid om via sponsoring geld op te halen,” laat PTO weten in een bericht aan honderden pro-triatleten waarin de PTO ‘adviseert’ om geen kritiek meer te uiten op het rankingsysteem.

Er is al een tijdje kritiek op de manier waarop de rankings worden bepaald en het prijzengeld verdeeld. De PTO is daar niet heel blij mee en ‘adviseert’ triatleten nu dan ook om geen openlijke kritiek te plaatsen. “Als organisatie zouden we het atleten nooit verbieden om publiekelijk te reageren of kritiek te uiten. Wel is het onze taak om alle PTO pro atleten te adviseren dat een constante stroom aan kritiek op het rankingsysteem schade berokkent aan de mogelijkheid om via sponsoring geld op te halen voor deze rankings”, staat in een persoonlijke mail aan honderden atleten geschreven.

In diezelfde mail – gericht dus aan profatleten – wordt onder andere gekeken naar het prijzengeld dat in 2021 werd uitgekeerd, de rankings, het succes van de Collins Cup en andere onderwerpen die voor atleten belangrijk zijn. De mail wordt afgesloten met de waarschuwing dat kritiek van atleten wel eens tot minder sponsors en geld kan leiden. “In het tennis is ook eens gekeken naar de kritiek die atleten op socials hebben geplaatst en daaruit bleek dat er eigenlijk bijna nooit iets positiefs over de wedstrijden werd gezegd. Het gevolg was dat sponsoren afhaakten.”

De PTO sluit de boodschap wel af door te zeggen dat triatleten vooral niks wordt verboden, maar dat het slechts een advies is om commentaar niet op socials te delen. In 2021 eindigden de Noor Gustav Iden en de Britse Lucy Charles op 1 in de PTO world ranking.