Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Winnaar van sprinttriatlon Diksmuide draagt zege op aan in storm verongelukte zoon van ploeggenoot
Triatleet Sven Vandenbroucke loopt naar de overwinning in de triatlon van Diksmuide (foto: Astrid Vandewalle RR)
Nieuws

Winnaar van sprinttriatlon Diksmuide draagt zege op aan in storm verongelukte zoon van ploeggenoot

In Diksmuide is zondag het Belgische triatlonseizoen van start gegaan met een sprinttriatlon waarbij er ’s ochtends 500 gezwommen werd in binnenbad en de triatlon in de namiddag verderging met 20 km fietsen en 5 km lopen op basis van de verschillen in het zwemmen. De winst ging naar topfavoriet Sven Vandenbroucke, maar zijn overwinning stond in de schaduw van het drama dat zijn ploegmakker Bert Verbeke onlangs overkwam. Sven droeg zijn zege dan ook op aan Lennert, de 17-jarige zoon van Bert die in storm Eunice onder een boom terechtkwam. Bij de dames pakte jong talent Emma Cottenie de overwinning.

Twee keer in de aanval op de kasseien van de Steenstraat

De achtervolgende groep in de triatlon van Diksmuide met vlnr Dries Demeulenaere, Remco Verbelen, Victor Desender en Pamphiel Pareyn
De achtervolgende groep in de triatlon van Diksmuide met vlnr Dries Demeulenaere, Remco Verbelen, Victor Desender en Pamphiel Pareyn (foto: Kimberly Vermander RR)

Sven Vandenbroucke was er op gebrand om zondag de overwinning aan mede-triatleet Bert Verbeke en zijn gezin te schenken. Het kostte hem uiteindelijk twee aanvallen op de befaamde Steenstraat om het verschil te maken. Remco Verbelen was ’s ochtends de beste zwemmer in het nieuwe zwembad van Diksmuide. Hij legde de 500 meter in 5’28 af. Maar de verschillen waren beperkt, want ook Wout Ghielens, Dries Demeulenaere, Pamphiel Pareyn, Sven Vandenbroucke, Vince Van de Poel en Tuur Haeverans doken onder de zes minuten. Samen met de 6’00 van Victor Desender kregen we zo in het fietsen een kopgroep van acht.

“De eerste keer op de kasseien heb ik gedemarreerd,” vertelt Sven Vandenbroucke. “Ik heb een halve ronde alleen gereden, maar omdat het gat niet groot genoeg was, liet ik me opnieuw inlopen. Bij de tweede keer oop de Steenstraat herhaalde ik hetzelfde manoeuvre en toen kreeg ik wel meer vrijheid. Ik ben solo doorgegaan en kwam met 15 seconden voorsprong in de wisselzone. Dat gat heb ik kunnen uitbreiden naar een halve minuut in het lopen. Deze zege draag ik op aan ploegmaat Bert Verbeke en zijn zoon Lennert die onlangs in de storm onder een boom terechtkwam,” aldus Sven. De 17-jarige Lennert ligt nog altijd in een coma, maar de vooruitzichten blijven wisselvallig.

KTT-jeugd mee op het podium

Sven Vandenbroucke pakte in Diksmuide verdiend de overwinning in 56’05. Op 31 seconden pakte Vince Van de Poel een knappe tweede plaats, vlak voor zijn KTT-ploegmaat Wout Ghielens. Opvallend: Vince Van de Poel is eerstejaarsbelofte, Wout Ghielens is nog junior. Remco Verbelen finishte als vierde, Pamphiel Pareyn als vijfde en Victor Desender liep nog naar de zesde plaats.

Uitslag triatlon Diksmuide mannen 2022

Jong talent Emma Cottenie klopt Kaat en Lies

De kopgroep bij de dames met Kaat Van Eynde voor Emma Cottenie en Anne-Sophie Geentjens in de triatlon van Diksmuide
De kopgroep bij de dames met Kaat Van Eynde voor Emma Cottenie en Anne-Sophie Geentjens in de triatlon van Diksmuide (foto: Kimberly Vermander RR)

Bij de vrouwen hadden we in onze voorbeschouwing de strijd tussen jong en minder jong aangekondigd en favorietes Kaat Van Eynde en Lies Vermont kregen effectief het vuur aan de schenen gelegd door jong talent Emma Cottenie en Anne-Sophie Geentjens. Johanna Vercammen had in het zwemmen de koppositie gepakt met 6’25, maar met 6’30 en 6’50 volgden Geentjens en Cottenie op korte afstand. Kaat Van Eynde verloor 32 seconden en Lies Vermont moest 50 seconden goedmaken.

Dat gat was te groot om nog mee vooraan te geraken en zo kregen we in de 20 km fietsen een kopgroep van drie met Emma Cottenie, Anne-Sophie Geentjens en Kaat Van Eynde. Na een snelle wissel ging Anne-Sophie Geentjens even aan de leiding, maar Emma Cottenie trok stevig door in de 5 km lopen en pakte als jeugd A-atlete haar eerste zege van het seizoen. De EFC-ITC triatlete won in 1u07’34, met een voorsprong van 32 seconden op Anne-Sophie Geentjens, ook nog altijd maar Jeugd A-triatlete. Kaat Van Eynde werd derde in 1u09’10 en Lies Vermont pakte de vierde plaats in 1u09’49 voor Marthe Roelans, de derde Jeugd A-triatlete in de top-5

Uitslag triatlon Diksmuide vrouwen 2022

Meer foto’s vind je op de Facebook-pagina van Kimberly Vermander.