Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgisch triatlonseizoen nu echt op gang met klassieker: 38ste Veloopzwem in De Haan
Sven Vandenbroucke (voor Tim Van Hamme) in de Veloopzwem in De Haan van 2019 (foto: Wim Cottyn)
Nieuws

Belgisch triatlonseizoen nu echt op gang met klassieker: 38ste Veloopzwem in De Haan

Twee weken na de seizoensopener in Diksmuide komt het Belgische triatlonseizoen nu echt op gang met de Veloopzwem in De Haan. Deze klassieker met zwemmen in binnenbad in de ochtend en fietsen en aansluitend lopen in de namiddag wordt voor de 38ste keer gehouden en is daarmee één van de oudste triatlonwedstrijden in ons land. De laatste twee jaar kon de wedstrijd door Corona niet doorgaan, maar zaterdag keert de Veloopzwem gelukkig terug op de kalender, met een paar toppers aan de start.

Titelverdedigers Sander Heemeryck en Jonie Vanhoutte, die in 2019 de Veloopzwem wonnen, zijn er dit jaar niet bij. Vooral Sven Vandenbroucke is topfavoriet op een parcours dat op zijn lijf geschreven is. De nummer 2 van 2019, die toen zijn doorbraakjaar kende in de triatlonsport, kan met de snelste zwemmers mee op de 500 meter zwemmen. De 3 ronden van 9,5 km fietsen in de altijd winderige polders van het hinterland van De Haan moet hem zeker liggen. En met 8,6 km lopen, ook verdeeld over 3 ronden, kan de wedstrijd hard gemaakt worden.

Sterk deelnemersveld

Sven Vandenbroucke, twee weken geleden al winnaar in Diksmuide, is niet de enige hardrijder aan de start. We kijken ook uit naar Hans Van den Buverie, als die de schade in het zwemmen wat kan beperken, Niels Vandenbroele en Tom Vander Hoogerstraete die in het fietsen mee het verschil kunnen maken. En verder is er een sterke Brugse delegatie met onder andere Giani Vanden Broucke, Michiel Paermentier, Galiano Schoonbaert en Quinten Dewaele. Reken daarbij ook nog Pieter Luyckx, Jarne Ameye, Joachim Wera, Dries Demeulenaere, Pieter Luyckx, Milan Verschaeve en een aantal anderen als kanshebbers en dan weet je dat het een spannende race kan worden.

Bij de vrouwen is het wat moeilijker om een voorspelling te maken. Er ontbreken wat grote namen. In principe is Kaat Van Eynde de topfavoriete, maar ook een Maaike Ryngaert kan op dit parcours goed uit de voeten en misschien kan één van de dames uit De Haan of Wenduine voor de verrassing zorgen.

Het zwemmen start vanaf 9 u. in verschillende reeksen in het zwembad van Wenduine. Om 15 u. wordt de klok gestart en iets na 15u05 beginnen de triatleten op basis van hun zwemtijd aan het fietsonderdeel. De triatleten doen overigens een Le Mans-start waarbij ze opgelijnd worden in de Sporthal van De Haan en van daar naar de fiets lopen om aan de 28 km fietsen te beginnen. Op 3athlon.be krijg je zaterdagnamiddag een uitgebreid verslag van de Veloopzwem.

Zwemloop van 3Zot in Zottegem

De Veloopzwem is niet de enige race op zaterdag. Het gloednieuwe triatlonteam 3Zot uit Zottegem organiseert zijn eerste zwemloop in Zottegem, met 45 deelnemers. Zondag volgt dan de Sprinttriatlon Limburg, die van Herderen verhuist naar Bilzen. Daarvan brengen we zaterdag nog een voorbeschouwing. Deze en andere wedstrijden vind je ook in onze gloednieuwe kalender die we samen met Go Dare ontwikkeld hebben. Je kan de kalender via de website van 3athlon.be raadplegen. Voor je smartphone moet je eerste de Go Dare app downloaden.