Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Watermolentriatlon zonder zwemmen wegens (waarneming van) zeldzame reiger
Kaat Van Eynde (rechts) bij de start van de Watermolen-triatlon in 2021 die toen ook een duatlon werd (foto: Facebook Luk De Mey RR)
Nieuws

Watermolentriatlon zonder zwemmen wegens (waarneming van) zeldzame reiger

De Watermolentriatlon in Hamme is één van de oudste triatlons in België, maar de 2022 editie zal het opnieuw moeten stellen zonder zwemonderdeel en deze keer niet wegens blauwalg of te lage temperaturen… Nee, de waarneming van een zeldzame reiger in het natuurgebied van de Oude Durme, waar het zwemmen plaatsvindt, gooit nu roet in het eten. Een paar honderd triatleten moeten wijken voor de Woudaap, een zeldzame reiger. Pittig detail: de vogel zelf werd nog niet gespot, enkel het geluid van de Woudaap werd gehoord door een medewerker van het Agentschap Natuur en Bos. De Watermolentriatlon wordt dus een duatlon op 11 juni.

Gezien de hoge boetes die de organisatie boven het hoofd hangen, neemt organisator Thom Nelis geen risico. “We organiseren een duatlon, dus enkel lopen en fietsen”, vertelt hij aan VRT.be. “Vorig jaar stak de slechte waterkwaliteit er een stokje voor, nu is het een zeldzame vogelsoort.”

Nelis heet nog veel moeite gedaan om Natuur en Bos te overtuigen de wedstrijd toch door te laten gaan, maar is daar niet in geslaagd. “De zwemproef is maar een kilometer lang. We zijn er maar een uurtje en we draaien ook geen muziek”, legt hij uit. “Er is alleen een aankondiging van de start en voor de rest zijn we er amper aanwezig. Er is heel wat overleg geweest met Natuur en Bos en met het gemeentebestuur. We hebben de toestemming van het gemeentebestuur, maar er hangt ons zo’n zware boete boven het hoofd dat we dat als organisatie niet kunnen riskeren.”