Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Frederik Van Lierde doet nog eens triatlon en pakt wereldtitel, Erwin Vanderplancke 2de overall op WK militairen
Frederik Van Lierde wint het WK triatlon militairen bij de Masters in Aguilas (foto: Bemil/Eddy Kellens RR)
Nieuws

Frederik Van Lierde doet nog eens triatlon en pakt wereldtitel, Erwin Vanderplancke 2de overall op WK militairen

De Belgische militaire triatleten hebben een sterke prestatie neergezet op het CISM wereldkampioenschap triatlon voor militairen in het Spaanse Aguilas, met Erwin Vanderplancke in een hoofdrol en een extra wereldtitel voor Frederik Van Lierde, nu wel bij de Masters. Voor alle duidelijkheid: de elites en de masters gingen in een aparte wedstrijdreeks van start. De sterke Zwitserse triatleet Max Studer, de nummer 9 van de olympische triatlon in Tokio, pakte de overall wereldtitel. Onze landgenoot Erwin Vanderplancke werd knap tweede op 20 seconden en klopte de Franse wereldtopper Aurelien Raphael in de strijd om het zilver.

Frederik Van Lierde wereldkampioen bij Masters

Toen we donderdagochtend aankondigden dat België met een sterke delegatie naar het WK triatlon voor militairen trok, kreeg de comeback van ex-wereldkampioen Ironman Frederik Van Lierde uiteraard veel aandacht. Frederik blijft nog altijd sportief bezig, al traint hij niet meer op hetzelfde niveau als vroeger. Maar talent komt altijd bovendrijven, dat bleek nu ook in het WK triatlon voor de Masters bij de militairen. Frederik Van Lierde haalde het in Aguilas duidelijk van de Fransman Julien Gonnet. Samen met de 5de plaats van William Didier leek België aanspraak te kunnen maken op de wereldtitel per ploeg, maar de Spanjaarden Sergio Sobrino en Pedro Gallega finishten derde en vierde en waren samen net iets sneller dan de Belgen. Goud dus voor Spanje, zilver voor België.

Erwin Vanderplancke pakt zilveren medaille

Bij de elites viel de militaire ploeg net naast het podium in de landencompetitie. Frankrijk had drie triatleten in de top-6 en pakte het goud, voor Zwitserland en Brazilië. België werd knap vierde dankzij de 14de plaats van Louis Naeyaert, de 22ste plaats voor Kjel De Hertog en de bijzonder knappe tweede plaats van Erwin Vanderplancke. De Waalse toptriatleet was normaal reserve op de startlijst van de WTCS triatlon in Leeds dit weekend maar hij bedankte Defensie voor zijn plaatsje binnen Topsport Defensie met een deelname aan het CISM WK.

Overall bleek Max Studer een klasse te sterk, maar Erwin Vanderplancke pakte een knappe zilveren medaille op 22 seconden van de Zwitser in de kwarttriatlon. Studer is overigens aan een sterk seizoen bezig en bevestigt voorlopig zijn topstatus na zijn 9de plaats in Tokio in 2021. Onlangs won hij de European Cup in Caorle en hij werd vorige week nog 5de in de World Cup van Arzachena. Op 22 seconden van Erwin Vanderplancke pakte de Franse topper Aurelien Raphael het brons.

Diskwalificaties bij de vrouwen

Bij de vrouwen was er heel wat te doen rond de diskwalificatie van winnares Jeanne Lehair. En zo kregen we een verrassende Poolse winnares Paulina Klimas, die 27 seconden sneller finishte dan topfavoriete Zsanett Bragmayer. Er vielen overigens nog 6 anders DSQ’s. De Belgische vrouwen speelden zoals verwacht geen hoofdrol. Ines Mommen zorgde voor het beste resultaat met een 14de plaats. Sophie Chretien werd 16de. Bij de Masters pakte Mandy Dammekens de 5de plaats. Veronique Waelkens werd 9de.