Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgian Hammers vijfde in nieuwe format Mixed Team Relay triatlon in Leeds
Jelle Geens op de fiets aan de leiding met Lasse Luhrs in de Mixed Team Relay in Leeds (foto: World Triathlon/Ben Lumley)
Nieuws

Belgian Hammers vijfde in nieuwe format Mixed Team Relay triatlon in Leeds

De eerste test met het nieuwe format van de Mixed Team Relay triatlon, waarbij er sinds dit jaar eerst een man start en uiteindelijke en vrouw finisht, is onze Belgian Hammers goed bevallen. In het Britse Leeds werden de Belgian Hammers, in een door de omstandigheden gewijzigde samenstelling, knap vijfde en voor de Belgen had er misschien zelfs meer in gezeten, want onder impuls van Jelle Geens gingen de Hammers zelfs even aan de leiding.

Op de Olympische Spelen in Tokio werden de Belgian Hammers vijfde, toen ze in de spurt nipt geklopt werden door Nederland. Maar dat was op ruime achterstand van de grote drie: Groot-Brittanië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Dat was één van de redenen waarom World Triathlon besloten heeft om het format van de Mixed Team Relay te wijzigen. Voortaan start er een man, gevolgd door een vrouw, vervolgens de tweede man en tot slot de tweede vrouw. Het zou voor meer spankracht in de wedstrijden moeten zorgen. In Leeds was dat alvast het geval.

Barthelemy brengt België voorin

Valerie Barthelemy aan kop van de ruime kopgroep in de Mixed Team Relay in Leeds (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Valerie Barthelemy aan kop van de ruime kopgroep in de Mixed Team Relay in Leeds (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)

België begon in de eerste leg met Noah Servais in 16de positie na het zwemmen met slechts 18 seconden achterstand. Servais handhaafde zich tijdens het fietsen in een kopgroep van 15. Hij gaf na het lopen het spreekwoordelijke stokje door aan Valerie Barthelemy op 18 seconden van Duitsland. In het zwemmen kregen we een kopgroep van 13 atleten, met België op plaats 9. Valerie Barthelemy fietste sterk en wisselde in een groepje van zes atleten, op een handvol seconden van leiders Noorwegen. Na een knap loopnummer volgde België achter Groot-Brittanië en Duitsland.

Jelle Geens gaat aan de leiding

Zo mocht Jelle Geens, die in laatste instantie inviel voor de in de WTCS Leeds gevallen Marten Van Riel, als derde beginnen zwemmen. Hij kwam samen met Groot-Brittanië, Duitsland en Nederland uit het water. Met een snelle wissel kwam hij samen met de Duitser Lasse Luhrs aan de leiding. De twee hadden zes seconden voorsprong op Frankrijk, de rest van het veld volgde op een halve minuut en meer. Ook in het lopen bleven Geens en Luhrs samen, maar Snelle Jelle zorgde er wel voor dat Jolien Vermeylen als leidster kon beginnen zwemmen.

10 seconden penalty voor Vermeylen

Jelle Geens aan de leiding met Lasse Luhrs in de Mixed Team Relay in Leeds (foto: World Triathlon/Ben Lumley)
Jelle Geens aan de leiding met Lasse Luhrs in de Mixed Team Relay in Leeds (foto: World Triathlon/Ben Lumley)

België kreeg het gezelschap van Frankrijk en Duitsland tijdens het fietsen. Met 27 seconden voorsprong op onder andere Groot-Brittanië en Italië zag het er goed uit voor een medaille voor onze Belgian Hammers, maar in de slotfase kwamen de achtervolgsters nog terug tot op een handvol seconden. En zo kregen we een razend spannende loopfinale, met helaas Jolien Vermeylen, zaterdag nog 32ste in de individuele WTCS triatlon, die 10 seconden in de penaltybox moest plaatsnemen en zo de derde plaats in rook zag opgaan. Duitsland won in 1u28’00 met 14 seconden voor op Groot-Brittanië en 20 seconden op Frankrijk. Italië werd op 32 seconden vierde en de Belgian Hammers pakten de 5de plaats op 40 seconden van Duitsland.

De slotconclusie is vooral dat het nieuwe format inderdaad meer spanning oplevert én dat de Belgian Hammers in deze nieuwe versie van de Mixed Team Relay zeker kunnen meespelen voor de medailles, vooral wanneer ze in hun sterkste bezetting met ook nog eens Marten Van Riel en Claire Michel kunnen aantreden. Met Noah Servais en Jolien Vermeylen hebben we twee sterke reservesVerder viel dit weekend op in Leeds hoe de Duitse triatleten een grote stap vooruit hebben gezet en ook Italië weer sterker voor de dag komt. De concurrentie in Parijs 2024 zal groot zijn!