Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Frankrijk wereldkampioen Mixed Team Relay, Belgian Hammers geven forfait
Blijdschap bij de Franse triatleten na het behalen van de wereldtitel Mixed Team Relay in Montreal (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Frankrijk wereldkampioen Mixed Team Relay, Belgian Hammers geven forfait

Consternatie zondag voor de start van het WK Mixed Team Relay, de gemengde aflossing triatlon, toen we te horen kregen dat België niet van start zou gaan in het Canadese Montreal. Het zou gaan om medische redenen, al was wel eerder bekendgemaakt dat Hanne De Vet de geblesseerde Claire Michel zou vervangen. In Montreal waren nochtans twee rechtstreekse kwalificaties voor Parijs 2024 te verdienen. Frankrijk werd wereldkampioen, Groot-Brittanië en USA pakten de kwalificatie voor de Olympische Spelen.

“Geen risico’s, nog lang seizoen voor ons”

De precieze reden van het forfait van de Belgian Hammers is ons nog niet duidelijk, al lichtte Marten Van Riel op Instagram Stories de beslissing wel toe. “Helaas geen Mixed Team Relay voor ons vandaag wegens een paar medische problemen,” vertelt Marten. “Dit weekend vol races heeft een stevige impact en het is het niet waard om risico’s te nemen met nog een lang seizoen voor ons. Het is ongelukkig, maar we zullen sterker terugkomen,” aldus Marten.

Marten Van Riel geeft uitleg bij het forfait van de Belgen voor het WK Mixed Team Relay
Marten Van Riel geeft uitleg bij het forfait van de Belgen voor het WK Mixed Team Relay

De Belgian Hammers zouden sowieso niet in hun sterkste opstelling starten. Claire Michel liep zaterdag in de eerste reeks van de finale van het WK sprinttriatlon een kuitblessure op (en haar opgave had dus niks te maken met de gebroken duim waarvan ze eerder last had). Hanne De Vet zou Claire vervangen. Marten, zaterdag 9de, en Jelle, 4de in de finale van het WK sprinttriatlon, komen ook allebei terug uit blessure en hebben het hele weekend veel gegeven. In principe hadden Erwin Vanderplancke en Noah Servais ook nog kunnen invallen, maar dat België in deze omstandigheden niet zou kunnen meespelen voor het podium, heeft wellicht de beslissing ook beïnvloed.

Frankrijk dankzij solo Vincent Luis

Daardoor ging het WK van start met slechts 16 landen. Frankrijk toonde zich alweer de sterkste, dankzij een stevige aanval van Vincent Luis op de fiets in de derde heat. Tot dan bleef zowat het hele veld dichtbij elkaar. Amerika en Nieuw-Zeeland gingen samen in de achtervolging, maar het gat was te groot en Frankrijk kon met Cassandre Beaugrand doorstoten naar de wereldtitel. Groot-Brittanië kwam met Georgia Taylor-Brown nog terug tot bij de USA en Nieuw-Zeeland. De Kiwi’s moesten afhaken en ondanks een 10 seconden penalty liep Taylor-Brown naar het zilver voor Team GB. De Verenigde Staten pakten het brons. Omdat Frankrijk als gastland al geplaatst is voor de Spelen in 2024 gingen de rechtstreekse kwalificaties naar Groot-Brittanië en de Verenigde Staten.

Uitslag WK Mixed Team Relay 2022