Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Australische triatlete Ashleigh Gentle verrast favorieten in Canadian Open triatlon
Ashley Gentle wint de PTO Canadian Open triatlon (foto: PTO)
Nieuws

Australische triatlete Ashleigh Gentle verrast favorieten in Canadian Open triatlon

De Canadian Open, de eerste triatlon van de nieuwe PTO Tour, heeft zaterdag een verrassende winnares opgeleverd met de Australische vroegere olympische triatlete Ashleigh Gentle die de favorietes verraste. Sinds 2019 maakte ze de stap naar de langere afstand, mét succes, want ze won onder andere de Clash Miami, de 70.3 Ironman Xiamen en Andorra en ze werd 5de in The Championship in Samorin. Zaterdag rekende ze in het lopen af met thuisfavoriete Paula Findlay.

Ashleigh Gentle zat in de 2 km zwemmen al redelijk goed voorin, in een groepje van drie achter leidster Vittoria Lopes. Lopes moest tijdens de 80 km fietsen de leidersplaats laten aan een sterk fietsende Paula Findlay. De Canadese wisselde met een voorsprong van twee minuten op een achtervolgend trio met Ashley Gentle, Ellie Salthouse en Nicola Spirig. Laura Philipp was na een dramatisch slecht zwemonderdeel opgerukt naar de vijfde plaats op 2’30 van Findlay.

In de 18 km lopen kreeg Gentle de Canadese leidster nog voor halfweg te pakken. Findlay probeerde nog heel even aan te klampen maar ze moest de Australische laten gaan. Ashley Gentle, vice-wereldkampioene op de olympische afstand in 2017, pakte haar grootste zege ooit op de lange afstand en stak daarmee 100.000 dollar aan prijzengeld in haar zak. Ze won in 3u30’53 met 3’23 voorsprong op Paula Findlay. Chelsea Sodaro liep in een langgerekte sprint nog weg van Laura Philipp en pakte de derde podiumplaats in 3u34’56. Topfavoriete Laura Philipp werd vierde en Julie Derron werd vijfde voor Holly Lawrence. Betta Curridori, de italiaanse vriendin van Belgisch ex-triatleet Jim Thijs, werd 22ste. Er deden geen Belgische vrouwen mee in Edmonton.

Zondagavond Belgische tijd, om 20u45 om precies te zijn, is er ook de Canadian Open triatlon bij de mannen, mét Pieter Heemeryck aan de start in een sterk deelnemersveld met onder andere Blummenfelt, Iden, Sanders en Brownlee.

Uitslag PTO Canadian Open Edmonton 2022