Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Valerie Barthelemy goed mee voorin op EK triatlon in Munchen, Non Stanford pakt goud
Valerie Barthelemy aan de leiding in de kopgroep op het EK in Munchen (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Valerie Barthelemy goed mee voorin op EK triatlon in Munchen, Non Stanford pakt goud

De Belgische triatlete Valerie Barthelemy heeft een sterke prestatie neergezet op het EK triatlon tijdens de European Championships in Munchen. Go Val Go maakte deel uit van een elite kopgroepje van acht triatletes met daarbij zowat alle favorieten, maar zag ondanks veel kopwerk de grote groep terugkomen vlak voor de wissel. Jolien Vermeylen, de andere Belgische in goeie doen, reed in op een valpartij in de kopgroep net toen ze de aansluiting ging maken en verdween met pech uit de wedstrijd. De Britse Non Stanford is de nieuwe Europese kampioene.

De Britse Sophie Alden hield in de non-wetsuit swim van 1.500 meter een hoog tempo aan, met Laura Lindemann in haar voeten. Valerie Barthelemy volgde attent mee voorin, Jolien Vermeylen ging in de eerste zwemronde ook goed mee maar verloor bij het gevecht aan de boeien heel wat plaatsen en moest in de achtervolging. Barthelemy zat goed mee voorin. Vermeylen verloor 22 seconden, Hanne De Vet 44 seconden.

Valpartij schakelt Jolien Vermeylen uit

In het fietsen kregen we vooraan een groep van 13, maar bij een valpartij gingen er 5 tegen de vlakte, met Alden als voornaamste slachtoffer. Jolien Vermeylen fietste aan kop van de achtervolgende groep op 10 seconden en kon de gevallen meisjes niet meer ontwijken. Ook Vermeylen kwam ten val en had mechanische problemen. Ze zette nog even door maar verdween later uit de wedstrijd. Bij de 8 vooraan zagen we Barthelemy veel op kop. De Vet zette zich midden in de achtervolgende groep. De leidsters hadden vlak na halfweg 35 seconden voorsprong en toen leek het pleit beslecht, maar in de slotronde kwamen de achtervolgsters alsnog terug.

Cassandre Beaugrand ging in het lopen meteen aan de leiding, voor Laura Lindemann en Emma Lombardi. Valerie Barthelemy had het moeilijk in de aanvangsfase en zag wat meisjes uit de chase pack over haar komen. Vooraan kwam Nan Stanford nog aansluiten bij de drie koploopsters. Lange tijd leken we een eindstrijd met 4 te gaan krijgen, maar in de derde ronde zette de Britse Non Stanford haar aanval in, waardoor Beaugrand moest afhaken.

Valerie Barthelemy wordt 14de

Non Stanford, wereldkampioene U23 in 2012 en 4de op de Olympische Spelen in Rio in 2016, pakte de Europese titel in 1u52’10 met 9 seconden voorsprong op de Duitse Laura Lindemann en 12 seconden op de Franse Emma Lombardi. Valerie Barthelemy liep naar de 14de plaats op 2’01 van de Europese kampioene Stanford. Hanne De Vet kwam als 22ste over de streep na een goeie wedstrijd.

Op 20 augustus is Valerie Barthelemy overigens gastvrouw in Willebroek voor de Ladies Triathlon Day met haar Go Ladies Go project.