Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen WK 70.3 Ironman voor Marten Van Riel: “Stiekem nog op 70.3 in december gehoopt, maar enkel doet nog pijn”
Triatleet Marten Van Riel schreeuwt het uit aan de finish in de 70.3 Ironman Dubai (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Geen WK 70.3 Ironman voor Marten Van Riel: “Stiekem nog op 70.3 in december gehoopt, maar enkel doet nog pijn”

Toen triatleet Marten Van Riel onlangs op stage vertrok naar het Amerikaanse Flagstaff, begonnen wij stilaan weer te hopen dat onze Belgian Hammer alsnog de start zou halen van het WK 70.3 Ironman in St-George op vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober. Maar helaas blijft het voorlopig nog altijd bij vooral zwemmen en fietsen. “Ik had stiekem nog gehoopt om misschien in december nog een 70.3 Ironman te doen, maar als ik eerlijk ben, denk ik niet dat het er in zit…”

Zijn schitterende overwinning in de 70.3 Ironman van Dubai zal dit jaar zijn enige hoogtepunt blijven. Marten kwalificeerde zich er wel voor het wereldkampioenschap in St-George, maar fysiek is hij nog niet helemaal klaar om terug in competitie te treden. “Ik heb inderdaad mijn slot gepakt voor het WK 70.3 Ironman in Dubai”, vertelt Marten ons vanuit Flagstaff. “Ik denk dat ik normaal wel meegedaan zou hebben, ook al paste het in deze periode niet echt goed zo tussen de WTCS triatlons in. Maar nu ik geblesseerd ben, ga ik uiteraard niet meedoen.”

“Enkel doet nog altijd pijn”

“Ik ben nog altijd maar heel weinig aan het lopen,” legt Marten uit. “Mijn vorm in het zwemmen en het fietsen is wel goed, denk ik. Spijtig genoeg ga ik dat nog niet kunnen laten zien, of toch niet spoedig. Mijn enkel doet nog altijd pijn. Sinds mijn valpartij in Leeds heb ik eerst nog 6 à 7 weken doorgelopen, omdat we dachten dat het alleen een gescheurd ligament was, waar ik het wellicht toch nog wat erger gemaakt heb. In augustus kwamen we erachter dat naast een gescheurd ligament ik ook vocht had in het bot, in het sprongbeen aan de enkel en ook daar rondom, en ook een scheurtje in het kraakbeen op de talus.”

“Frustrerend als ik races zie, ik hoor daar thuis”

Ondertussen zijn de trainingen wel hervat. “Ik heb toen een achttal weken niet gelopen en ben nu een paar weken geleden opnieuw begonnen. Ik had stiekem nog gehoopt om misschien in december nog een 70.3 Ironman te doen, maar als ik eerlijk ben, denk ik niet dat het er inzit. De opbouw verloopt niet echt goed. Ik heb nog redelijk wat pijn in mijn voet. Het is eigenlijk ‘op en af’. Het is soms een stap vooruit, twee stappen achteruit.”

“Het is heel frustrerend, zeker als je alle races ziet. Ik weet gewoon dat ik daartussen thuishoor. Ik wil me zelf zo graag bewijzen en ik kan het gewoon niet doen. Het zal nog geduld uitoefenen zijn en heel rustigaan opbouwen. Hopelijk gaat die pijn na een tijd weg en kan ik echt weer beginnen lopen. Nu is het echt nog start-to-run dat ik aan het doen ben, echt kilometers maken nog niet. 2023! Dat gaat echt ons jaar worden,” vertelt Marten.

70.3 Ironman Belgium in drukke periode

In 2023 krijgt Marten de kans om zich nog eens voor eigen volk te tonen met de 70.3 Ironman Belgium in Knokke-Heist en te wedijveren met zijn Athletes For Hope-maatje Stenn Goetstouwers. Het is nog de vraag of Marten er in het pre-olympisch jaar bij zal zijn. “Veel zal afhangen van de kalender voor 2023. Het wordt sowieso moeilijk omdat de 70.3 Ironman in Knokke-Heist vlak voor de Grand Final valt, het WK op de olympische afstand. Maar ik heb de kalender nog niet in mekaar kunnen puzzelen omdat er nog te weinig race datums bekend zijn,” aldus Marten.