Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck op 15 in PTO World Ranking, Blummenfelt en Haug blijven nummer 1
Pieter Heemeryck komt op 15 seconden van de winnaar uit het water in de Ho'Ala Swim Training in Kona (foto; 3athlon.be/David Pintens)
Nieuws

Pieter Heemeryck op 15 in PTO World Ranking, Blummenfelt en Haug blijven nummer 1

De PTO, de Professional Triathletes Organisation, heeft donderdag de nieuwe world ranking bekendgemaakt. Onze landgenoot Pieter Heemeryck prijkt op een mooie 15de plaats. Helemaal bovenaan houden Kristian Blummenfelt en Anne Haug stand als nummers 1 bij de mannen en de vrouwen. Het is overigens opvallend om te zien dat er bij de mannen nauwelijks verschuivingen zijn, al stijgt Ben Kanute 12 plaatsen na zijn knappe zilveren medaille op het WK 70.3 Ironman in St-George. De grootste stijger is de Duitser Mika Noodt die dankzij een goeie prestatie in het WK 70.3 Ironman maar liefst 117 plaatsen wint en nu op de 25ste plaats staat. Dat laatste geeft ook meteen de achilleshiel van de PTO world ranking goed weer. Onder andere Sarah Crowley vraagt zich af waarom ze meer punten krijgt voor haar 9de plaats op het WK 70.3 Ironman dan voor haar 7de plaats in Hawaii…

Kritiek op berekening world ranking

De manier waarop de PTO world ranking opgemaakt wordt, is al een paar keer eerder in vraag gesteld. Onder andere de kleine verschillen tussen de halve en de volledige triatlons en het niet meerekenen van DNF’s, maar wel het gemiddelde berekenen van de laatste drie beste resultaten, het geeft af en toe een vertekend beeld. Zo bleef Pieter Heemeryck mooi op een 15de plaats staan, ook al haalde hij de finish in het WK Ironman Hawaii niet. En terwijl Cam Wurf, 11de in Hawaii, pas 53ste is, staat Mika Noodt zonder ook maar 1 volledige triatlon te doen 28 plaatsen hoger.

Taylor Knibb wint 44 plaatsen

Bij de vrouwen kan je je vragen stellen over de enorme opmars van Taylor Knibb. Haar wereldtitel 70.3 Ironman in St-George vorige week was een absolute topprestatie. Maar zij stijgt met stip zo maar even 44 plaatsen naar de 4de plaats en ook bij haar tellen er twee halve triatlons en een PTO triatlon van 100 km mee en dus geen enkele volledige triatlon. Ze volgt nu achter Anne Haug, nog altijd op 1, Daniela Ryf en Ashleigh Gentle, die overigens ook genoeg had aan 2 PTO Tour zeges en een sterke Collins Cup om onder andere Lucy Charles en wereldkampioene Chelsea Sodaro voor te blijven.

3 Belgische mannen en 1 vrouw in top-100

Naast Pieter Heemeryck staan er overigens nog 2 Belgen in de top-100 met Christophe De Keyser, wiens 24ste plaats op het WK 70.3 Ironman niet eens meetelt, op 84 en Pamphiel Pareyn op 86. Bij de vrouwen hebben we alleen Alexandra Tondeur die standhoudt in de top-100 op de 71ste plaats.

PTO World Ranking mannen
PTO World Ranking vrouwen