Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Flora Duffy en Gustav Iden verkozen tot triatleten van het jaar in Global Triathlon Awards
Flora Duffy tussen Kristian Blummenfelt (l) en Gustav Iden (r) op de Global Triathlon Awards (foto: Activ'Images/Bartlomiej Zborowski)
Nieuws

Flora Duffy en Gustav Iden verkozen tot triatleten van het jaar in Global Triathlon Awards

Op de eerste Global Triathlon Awards, een samenwerking tussen World Triathlon, PTO en Super League Triathlon, zijn Flora Duffy en Gustav Iden uitgeroepen als triatleten van het jaar. Daarmee zijn de fans van én de korte én de lange afstand tevreden gesteld. Flora Duffy domineerde het seizoen binnen World Triathlon, met de wereldtitel en goud op de Commonwealth Games. Gustav Iden maakte dan weer indruk als wereldkampioen Ironman in Hawaii in de snelste race ooit in Kona. Dat Chelsea Sodaro tot rookie of the year werd verkozen, doet dan weer de wenkbrauwen fronsen.

Duffy en Iden terechte winnaars

We bespraken de nominaties voor de Global Triathlon Awards al uitgebreid in de 3athlon Praat podcast aflevering van deze week. Er stonden op zijn minst een paar vreemde namen bij. Zo was bij de mannen wereldkampioen World Triathlon Leo Bergere niet eens genomineerd. Maar dat kwam omdat de nominaties al sloten voor de Grand Final plaats vond. Iets om in de toekomst rekening mee te houden.

Sowieso blijft het, zelfs binnen de triatlonsport met zijn verschillende formats, appelen met peren vergelijken. Gustav Iden en Flora Duffy zijn terechte winnaars. Ze hebben allebei stevig uitgepakt in 2022. Alex Yee had mogelijk ook in aanmerking gekomen, maar hij greep in de Grand Final naast de wereldtitel.

Rookie of the Year doet al 7 jaar aan triatlon

Maar vooral de Rookie of the Year categorie deed bij ons, ook vooraf al, de wenkbrauwen fronsen. Uiteindelijk werd Chelsea Sodaro winnares. Vreemd dat een 33-jarige mama van twee als Rookie wordt uitgeroepen en dat had alleen maar te maken met het feit dat ze bij haar debuut in Kona meteen het WK Ironman won, net zoals Gustav Iden. Die was dan weer niet genomineerd als rookie, Sam Laidlow bijvoorbeeld wel. Sodaro was ook bij de vrouwen als triatlete van het jaar genomineerd, dus de Rookie of the Year award leek vooral een troostprijs voor de Amerikaanse.

Andere Awards

Naast de triatleten zelf, werden op de Global Triathlon Awards nog enkele andere awards uitgedeeld in verschillende categorieën:

  • Outstanding Contributor – Talbot Cox
  • The Lifetime Kudos – Contributor – Bob Babbitt
  • The Lifetime Kudos – Pro Triathlete – Nicola Spirig
  • Best Swim Product – FORM Smart Swim Goggles
  • Best Bike Product – Zwift HUB
  • Best Run Product – Lever Running Device
  • Outstanding Nutrition Product – Maurten Hydrogel
  • Outstanding Tech Product – Supersapiens