Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Italiaanse triatleet die tweede was in Mallorca achter Jonathan Wayaffe krijgt 5 jaar schorsing wegens doping
De Italiaanse triatleet Pizzeghella links naast winnaar Jonathan Wayaffe in de Challenge Peguera Mallorca in 2022 (foto: Challenge Family/Jose Luis Hourcade)
Nieuws

Italiaanse triatleet die tweede was in Mallorca achter Jonathan Wayaffe krijgt 5 jaar schorsing wegens doping

De Italiaanse triatleet Andrea Pizzeghella is door de NADO, de Italiaanse nationale doping organisatie, voor vijf jaar geschorst van alle sporten nadat hij in november bij een buiten-competitie controle positief testte op de verboden middelen Bodenone en Drostanalone. Vooral Bodenone is opvallend, want het is letterlijk een paardenmiddel. Het is een vorm van steroiden die alleen aan paarden mag toegediend worden om gewicht, haargroei en fysieke conditie te versterken. Pizzeghella finishte in oktober 2022 nog tweede in de Challenge Peguera-Mallorca achter onze landgenoot Jonathan Wayaffe.

Jonathan Wayaffe won in de Challenge Peguera-Mallorca na een sterke halve marathon, maar het werd nog spannend omdat Pizzeghella nog terugkwam tot op 31 seconden. De Italiaan is ondertussen uit de uitslag geschrapt, waardoor Thomas Bishop nu officieel tweede is en Lukas Kocar derde. Brecht Van Vooren schuift zo zelfs op naar de 10de plaats.

In november werd Pizzeghella getest buiten competitie en al snel werd duidelijk dat hij positief was voor twee verboden middelen. Bodenone is een middel dat bij paarden wordt toegepast maar ook in sportdoping regelmatig opduikt voor de aanmaak van natuurlijk EPO. Het tweede middel, Drostenalone, is dan weer een geneesmiddel bij de behandeling van borstkanker maar komt ook vaak voor als sportdoping om spiergroei te bevorderen. Het NADO heeft nu uitspraak gedaan over de schorsing. Pizzeghella mag vijf jaar lang niet deelnemen aan sportevenementen, ook buiten de triatlonsport. Voor de 33-jarige Italiaan betekent het allicht het einde van zijn sportieve carriere. Hij kan ten vroegste pas in november 2027 weer in competitie komen.