Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Powerkoppel pakt overwinning in Viven kwarttriatlon in Damme
Tom Mets verwelkomt Lore Vanclooster met open armen aan de finish van de Viven kwarttriatlon van Damme (Foto: Philippe Leemans RR)
Nieuws

Powerkoppel pakt overwinning in Viven kwarttriatlon in Damme

De Viven kwarttriatlon van Damme leverde een dubbelzege op voor het Oilservice team van LTTD, met winnaar Tom Mets die met open armen de winnares van de vrouwentriatlon verweldkomde, zijn partner Lore Vanclooster. Het powerkoppel pakte uit met een knappe overwinning en zorgde zo voor de mooiste finishfoto van het jaar tot nog toe. Ze waren overigens allebei sneller dan de winnaars van de duatlon die tegelijkertijd van start ging, al was het verschil bij de vrouwen een stuk kleiner. Een verslag van de duatlon vind je elders op 3athlon.be.

Bij de mannen kregen we na het zwemmen een kopgroep van drie. Dries Demeulenare kroop als eerste uit het Leopoldskanaal met in zijn voeten ploegmaat Tom Mets een de lokale Camiel Vandenbussche. Een kleine 40 seconden later volgde Arthon Valcke, gevolgd door Bert Cornu, Niels Vandenbroele en Luka Baert. Al in de eerste ronde fietsen koos Mets het ruime sop. Een achtervolgend trio ontstond met Dries Demeulenare, Camiel Vandenbussche en sterke fietser Tom Defoort. Zij bleven heel de tijd samen en zo kwamen ze bij de tweede wisselzone aan in Oostkerke.

Tom Mets kon met een voorsprong van anderhalve minuut aan het lopen beginnen. Hij kreeg in de tweede ronde nog even de hete adem van Tom Defoort in zijn nek. Maar zelfs dat kon hem niet tegenhouden. Na zijn derde plaats in Leuven vorige week, was het in Damme op het hoogste schavotje te doen voor Mets. Tom Defoort werd na een knappe inhaalrace tweede op 25 seconden. Thuisatleet Camiel Vandenbussche mocht voor het derde jaar op rij het podium op. De oprukkende Loewis Kinget werd vierde voor snelste zwemmer Dries Demeulenare en Michiel Parmentier.

Tweestrijd tussen ploegmaatjes in het lopen

Het podium bij de vrouwen in de Viven kwarttriatlon van Damme (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)
Het podium bij de vrouwen in de Viven kwarttriatlon van Damme (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)

Linde Herreman kwam tussen het mannelijk geweld als achtste overall en eerste vrouw uit het water. Haar goeie zwemtijd gaf haar meteen een mooie basis om 40 km tegen de West-Vlaamse noorderwind te vechten. Lore Vanclooster sprong op iets meer dan twee minuten van haar ploeggenote de fiets op. Helle Detavernier volgde nog een minuutje verder. Tijdens het fietsen reed Vanclooster het gat geleidelijk aan dicht. Zo kwamen de twee LTTD’ers samen de tweede wisselzone binnen.

Het lopen zou dus beslissend worden. Bij het buiten lopen van de wisselzone had Lore Vanclooster meteen tien meter. Herreman probeerde nog even aan te klampen, maar voelde al snel dat het een tikkeltje te snel ging vooraan. Eigen tempo houden en niemand laten terug komen was de boodschap. Lore Vanclooster liep uiteindelijk nog bijna drie minuten weg op haar eerste achtervolgsters. Ze won de triatlon van Damme voor eerste keer in haar carrière en maakte zo het feestje compleet ten huize Mets-Vanclooster. Linde Herreman behield de tweede plaats in het lopen. Ze had aan de finish nog een kleine minuut over op Helle Detavernier.

Uitslag Viven kwarttriatlon Damme 2023